Apar primele amănunte penale în Dosarul Ferma Dacilor/Doi șefi ai ISU Prahova s-au pensionat subit în 2021 după ce Serviciul Secret al MAI le-a retras accesul la informații clasificate

Apar primele amănunte penale în Dosarul Ferma Dacilor/Doi șefi ai ISU Prahova s-au pensionat subit în 2021 după ce Serviciul Secret al MAI le-a retras accesul la informații clasificate

Primii șefi ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Mihai Drăgan și Elisei Dumitru, acuzați că ar fi închis ochii la neregulile de la Ferma Dacilor, au plecat, în 2021, de la conducerea instituției, prin pensionare medicală, la 46, respectiv 45 de ani, au explicat surse oficiale pentru g4media.ro . Cei doi s-au retras din funcție la scurt timp după ce Direcția Generală de Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, fostul Doi și-un sfert, le-a retras accesul la informații clasificate și secrete de stat, conform surselor.

Într-un răspuns oficial al DGPI pentru G4Media.ro, se arată faptul că „au fost identificate elemente de incompatibilitate privind accesul la informații clasificate și secrete de stat în cazul inspectorului șef și prim-adjunctului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova (ISUJ Prahova), de la acea dată”.

Mai mult, din document reiese faptul că în paralel au fost sesizate și organele penale privind „modul deficititar de îndeplinire a atribuțiilor la nivelul ISUJ Prahova, precum și aspectele referitoare la agenții economici din județul Prahova care nu respectau reglementările din domeniul prevenirii și stingerii incendiilor”.

Surse din MAI au explicat pentru G4Media.ro că măsura a venit pe fondul neregulilor descoperite la pensiune, nereguli care au fost sancționate doar cu avertisment. Dar și pentru faptul că la nivelul ISUJ Prahova devenise o practică mesele de protocol la locațiile verificate de pompieri, conform acelorași surse. Practica despre care se vehiculează că s-ar fi perpetuat ulterior. Dosarul DNA, deschis după sesizarea DGPI și clasat în martie, va fi redeschis de actuala conducere a parchetului anticorupție.

Redăm mai jos integral răspunsul DGPI pentru G4Media.ro:

”Referitor la solicitarea dumneavoastră, adresată Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, înregistrată cu nr. 1872636 din 28.12.2023, Compartimentul Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

În virtutea îndeplinirii obligațiilor instituționale, DGPI a semnalat beneficiarilor legali, respectiv organelor de urmărire penală modul deficitar de îndeplinire a atribuțiilor la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Prahova (ISUJ Prahova), precum și aspectele referitoare la agenții economici din județul Prahova care nu respectau reglementările din domeniul prevenirii și stingerii incendiilor.

Totodată, menționăm că, la nivelul anului 2021, au fost identificate elemente de incompatibilitate privind accesul la informații clasificate secrete de stat în cazul inspectorului șef și prim-adjunctului inspectorului șef ai ISUJ Prahova, de la acea dată, sens în care s-a dispus avizarea negativă a accesului la informații clasificate secrete de stat pentru cei doi ofițeri.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...