Apel al societăţii civile pentru o conducere a CNCD ''independentă şi profesionistă, nesubordonată politic sau religios''

Apel al societăţii civile pentru o conducere a CNCD ''independentă şi profesionistă, nesubordonată politic sau religios''

'Respect. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi' transmite un apel public către preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, grupurile partidelor parlamentare pentru a asigura Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) "o conducere independentă şi profesionistă, nesubordonată politic sau religios, în conformitate cu prevederile legale şi obligaţiile europene ale României".

Apelul vine în contextul în care joi este data limită până la care Parlamentul aşteaptă candidaturile pentru noua conducere a CNCD.

Semnatarii apelului subliniază că "apărarea drepturilor şi libertăţilor individuale nu poate fi deturnată de interesele politice şi religioase". Ei apreciază că "în contextul în care partidele politice îşi împart diverse funcţii la conducerea unor instituţii, fără să ţină cont de criterii profesionale şi de merit, CNCD este pe punctul să fie subminat din interior, prin numirea în Colegiul său Director a unor persoane care au susţinere politică, dar nu au nici formare, nici experienţă profesională şi nici angajament onest în domeniul drepturilor omului şi al non-discriminării".

Ei arată că "deşi Constituţia României garantează în mod explicit o serie de drepturi şi de libertăţi, în practică, acestea nu sunt respectate întotdeauna şi, mai grav, în ultimii ani atacurile la adresa lor s-au înmulţit". În acest context, "CNCD poate juca un rol esenţial în respectarea drepturilor individuale şi în combaterea discriminării".

"CNCD reprezintă singura instituţie de drepturile omului din România care, în ciuda presiunilor, a politizării, a sub-bugetării constante, a reuşit să îşi menţină o minimă credibilitate atât în raport cu partenerii naţionali, cât şi cu cei internaţionali de tipul ONU, Consiliul Europei, Uniunea Europeană aşa cum dovedesc rapoartele de ţară realizate de instituţii internaţionale. Înfiinţarea, eficienţa şi independenţa acestei instituţii au constituit un criteriu de aderare a României la UE", punctează semnatarii apelului.

Potrivit lor, "activitatea CNCD de a sancţiona politicieni din aproape toate partidele, precum şi rolul său în afirmarea diversităţii au trezit interesul unor jucători din zona politică şi religioasă care îşi doresc să preia controlul asupra instituţiei, prin numirea în funcţii a unor persoane care nu au nimic în comun cu experienţa de lucru în domeniul protecţiei drepturilor omului".

Platforma adresează şi un apel preşedintelui Klaus Iohannis să se implice în salvarea CNCD "de o decizie politică distrugătoare, dat fiind atât rolul său de garant al respectării Constituţiei, cât şi riscul recrudescenţei iliberalismului pe care îl menţionează Strategia Naţională de Apărare a României pe care a trimis-o recent la Parlament".

"Dacă şeful statului şi echipa sa au constatat că ameninţarea iliberală este reală pentru România, atunci este strict necesar să acţioneze pentru a întări una din instituţiile care ne apără drepturile şi libertăţile şi care este esenţială în buna funcţionare a statului de drept! Altfel, decapitarea şi deturnarea CNCD este un prim pas prin care chiar şi Strategia Naţională de Apărare 2020 începe să fie decredibilizată şi golită de conţinut", arată cei care semnează apelul.

Mesajul este semnat de următoarele organizaţii: Asociaţia Pro Democraţia, Active Watch, Centrul Pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Accept, CeRe-Centrul de Resurse pentru participare publică, Centrul Filia, Asociaţia E-Romnja, Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD), Atlatszo Erdely Egyesulet - Asociaţia Transilvania Transparentă, ECPI-Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Liga Pro Europa, Coaliţia Anti-discriminare din România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...