Apel către părinții din România: Petreceți minimum o oră de calitate zilnic cu copiii voștri

Apel către părinții din România: Petreceți minimum o oră de calitate zilnic cu copiii voștri

Părinții din România sunt îndemnați să petreacă cel puțin o oră de calitate, zilnic, cu copiii lor, în cadrul unei campanii lansate de lideri de opinie precum Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae, postul de radio Itsy Bitsy FM, parlamentari și specialiști, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

"Dacă nu avem noi subtilitatea de a înțelege ce le lipsește copiilor, e grav. Veți păți cum am pățit eu, acum un an, când am găsit un bilet pe patul meu, seara la culcare, în care copilul îmi făcuse o inimioară, iar dedesubt scria: "Astăzi când mi-ai spus că nu ai timp să vorbești, pentru că ai de lucru, eu doar voiam să stau cu tine". Mi-am învățat lecția, credeți-mă. (...) În ultimul an, consider că am evoluat foarte mult din acest punct de vedere. Am petrecut mult timp cu ea. Serile adormim împreună, citim și discutăm despre ceea ce citim. Ruga de seară nu e doar rugăciunea pe care o știm din străbuni, ci o spunem și cu cuvintele noastre", a declarat Andreea Marin, în conferința de presă prilejuită de lansarea campaniei.

Ea a adăugat că acum dedică zilnic două ore în mod exclusiv timpului petrecut cu fiica sa și o ajută să își facă temele, chiar dacă și-a dat seama că aceasta nu are nevoie de ajutor propriu-zis, ci își dorește doar să fie alături de mama sa.

Virgil Ianțu a subliniat că, în cazul în care părinții nu vor acorda atenție copiilor, s-ar putea să constate mai târziu că aceștia renunță să mai adreseze întrebări, devin mai tăcuți, retrași sau chiar violenți și fac parte din anturaje nepotrivite.

"Eu nu vreau să repet greșelile pe care le fac alți părinți. Nu vreau să le repet cu copilul meu. Riscăm să pierdem atâtea lucruri frumoase din formarea copilului. Eu, poate din instinct, poate din dragoste, am fost alături de fetița mea, care acum are zece ani și jumătate, din momentul în care era în burtică. (...) Contează emoția, energia pe care o oferi copilului de când se formează el acolo în burta mamei. Am un copil fericit și se vede asta", a spus el.

Președintele ANPDCA, Gabriela Coman, a precizat că, potrivit statisticilor, cele mai multe cazuri de abuz și neglijență față de copii se petrec în familie, abuzul emoțional fiind forma cea mai des întâlnită.

"Am întâlnit situații în care (...) din ce în ce mai mulți copii sună la "Telefonul copilului" nu neapărat pentru a reclama un abuz, un caz de violență. Știm cazul unui băiețel care a sunat de multe ori (...) spunând că nu are cu cine să vorbească. E o situație care, cu siguranță, îți dă de gândit și te zdruncină puțin", a mărturisit ea.

Directorul general Itsy Bitsy FM, Nadia Tătaru, a precizat că o oră de calitate petrecută zilnic cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul acestora, inclusiv sindromul ATPC (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca absența Timpului de Calitate cu Părinții). Ea a atras atenția și asupra faptului că, potrivit unui studiu realizat în 2016, șase din zece copii simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinții, deși doar 24% dintre părinți simt la fel.

Campania, care se va desfășura pe tot parcursul anului, a debutat cu demersurile făcute de inițiatori pentru ca 1 iunie să devină zi națională liberă, astfel încât părinții și copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Românii care susțin inițiativa sunt chemați să se alăture pe pagina de Facebook dedicată acestui obiectiv.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

3 Două femei, una frumoasă, una...

4 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

5 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina