Apelul lui Trump adresat văduvei unui soldat stârnește o nouă controversă în SUA

Apelul lui Trump adresat văduvei unui soldat stârnește o nouă controversă în SUA

Președintele american Donald Trump a stârnit o nouă polemică prin cuvintele sale adresate văduvei unui soldat decedat în lupte, pe fondul unor critici recurente privind lipsa sa de empatie, informează joi AFP.

Locatarul Casei Albe a fost deja criticat pentru că nu i-a contactat pe toți apropiații celor patru americani uciși la 4 octombrie într-o ambuscadă a unei grupări jihadiste în Niger.

Sergentul La David T.Johnson, în vârstă de 25 de ani, făcea parte din această patrulă. Trupul său neînsuflețit a ajuns marți pe aeroportul din Miami, Florida. În timp ce era pe drum în mașina sa pentru a lua în primire sicriul, soția sa, Myeshia Johnson, însărcinată cu al treilea copil, a primit un apel din partea lui Donald Trump, după cum a relatat Frederica Wilson, reprezentanta democraților din Florida în Camera Reprezentanților.

'Nu am auzit toată conversația telefonică, însă l-am auzit spunând 'sunt sigur că el știa la ce se angaja, însă acest lucru rămâne dureros'', a afirmat parlamentara la postul CNN. 'Acest om este bolnav. El are o inimă de piatră și nu simte milă sau simpatie pentru nimeni. Este totuși o văduvă în doliu', și-a exprimat ea indignarea.

'Parlamentara democrată a inventat complet ceea ce i-am spus soției unui soldat mort în lupte (și am dovada). Trist!', a replicat Donald Trump pe contul său de Twitter.

Despre ce dovadă vorbea el? Dispune Trump de o înregistrare? 'Nu', a răspuns purtătoarea sa de cuvânt Sarah Huckabee-Sanders, 'însă erau mai multe persoane în cameră'.

Refuzând să confirme sau să infirme cuvintele exacte folosite de președintele Trump, aceasta din urmă a dat asigurări că apelul său telefonic a fost 'foarte respectuos'. Ea a apreciat de asemenea ca fiind 'dureros' faptul că o parlamentară încearcă să politizeze acest dosar.

Mama sergentului, Cowanda Jones-Johnson, a confirmat că a primit rău apelul telefonic al lui Trump. 'Președintele Trump nu a dat câtuși de puțin dovadă de respect față de fiul și fiica mea, precum și față de mine și de soțul meu', a declarat ea pentru The Washington Post.

Donald Trump, care a avut întotdeauna dificultăți în a găsi tonul potrivit atunci când americanii s-au confruntat cu încercări dureroase, cum este și recentul uragan ce a devastat Porto Rico, a declanșat și cu această ocazie o nouă polemică.

El i-a atacat, în mod surprinzător pe marginea unui subiect de obicei consensual la Washington, pe predecesorii săi. 'Uitați-vă la președintele Obama și la alți președinți, majoritatea dintre ei nu i-au contactat (pe membrii familiilor soldaților decedați în lupte)', a spus el.

The Washington Post a intervievat familiile a 13 americani uciși în lupte după preluarea președinției de către Trump. Potrivit cotidianului citat, doar jumătate dintre ei au fost contactați de președinte, ceilalți nu au primit niciun semn.

Unul dintre ei, Chris Baldridge, tatăl lui Dillon Baldridge, 22 de ani, ucis în Afganistan, a afirmat că Trump i-a propus, spre marea să surpriză, să-i dea 25.000 de dolari din propriul buzunar. Însă această sumă nu i-a intrat nici până acum în cont, susține el, chiar dacă purtătoarea de cuvânt a executivului american, Lindsay Walters, susține că 'cecul a fost trimis'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”