Apeluri repetate în Austria pentru excluderea din armată a unui soldat apărut în uniformă nazistă

Apeluri repetate în Austria pentru excluderea din armată a unui soldat apărut în uniformă nazistă

Apelurile pentru revocarea unui soldat apărut în uniformă nazistă s-au înmulţit joi în Austria, după emoţia suscitată de informaţii apărute în presă, potrivit cărora el continuă să activeze în cadrul armatei, relatează France Presse.

Subofițerul continuă să fie angajat al armatei.

Cotidianul Kurier relevase miercuri că un subofiţer, condamnat în iulie de justiţie la zece luni de închisoare cu suspendare pentru apologie făcută nazismului, continuă să fie angajat al armatei.

Comisia disciplinară a armatei i-a aplicat "o simplă amendă" de aproape 5.000 de euro, s-a revoltat publicaţia, precizând că Germania a trecut în rezervă peste 100 de soldaţi în ultimii doi ani pentru fapte similare.

Potrivit acestei instanţe, soldatul, care şi-a recunoscut faptele şi le-a pus pe seama consumului de alcool, a purtat o uniformă nazistă în cel puţin cinci rânduri şi a făcut saluturi hitleriste. Pe Twitter, preşedintele ecologist tocmai reales Alexander Van der Bellen s-a declarat "şocat" joi.

Când lucrezi pentru executiv, porţi o responsabilitate specială", a scris şeful statului. "Orice formă de glorificare a nazismului trebuie să fie condamnată cu cea mai mare fermitate şi nu îşi are locul într-o funcţie publică şi în societatea noastră", a adăugat el.

Într-un comunicat, ministrul conservator al apărării, Klaudia Tanner, a explicat că "persoana în cauză a fost imediat îndepărtată din funcţiile sale" şi ocupă în prezent "o funcţie nemilitară".

Dar, în calitate de angajator, ea este supusă „dispoziţiilor dreptului funcţiei publice şi deciziei tribunalelor", lăsând să se înţeleagă că ea nu are niciun mijloc legal de a-l concedia pe fostul militar.

Verzii, care fac parte din coaliţia guvernamentală, „au cerut lămuriri“ totuşi, estimând că legea permite concedierea subofiţerului.

Austria, ţara natală a lui Adolf Hitler, a înregistrat 1.053 de semnalări de delicte neonaziste în 2021, faţă de 895 în anul precedent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Cuvintele sunt de prisos...