Aproape două treimi dintre americani, în favoarea torturii în cazul suspecților de terorism (sondaj)

Aproape două treimi dintre americani, în favoarea torturii în cazul suspecților de terorism (sondaj)

Aproape două treimi dintre americani cred că tortura poate fi justificată pentru a obține informații de la presupuși teroriști, potrivit unui sondaj, un nivel de sprijin similar celui constatat în țări precum Nigeria, unde atacurile comise de către militanți sunt ceva obișnuit, relatează miercuri agenția Reuters.

Sondajul Reuters/Ipsos reflectă o opinie publică americană îngrijorată după masacrul din San Bernandino din decembrie 2015, în care și-au pierdut viața 14 persoane, și după atacurile sângeroase din Europa din ultimele luni, inclusiv atentatele cu bombă revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic, ce au avut loc săptămâna trecută la Bruxelles și care s-au soldat cu 32 de morți.

Potrivit sondajului, realizat online în perioada 22-28 martie, cei intervievați au trebuit să răspundă la întrebarea dacă tortura poate fi justificată în cazul ''presupușilor teroriști pentru a obține informații despre terorism''. Circa 25% dintre respondenți au spus că tortura este ''deseori'' justificată, în timp ce 38% cred că ea este justificată numai ''uneori''. Doar 15% consideră că tortura nu ar trebui folosită niciodată.

Republicanii sunt mai numeroși decât democrații în rândul acelora care sunt în favoarea obținerii de informații prin folosirea torturii: 82% dintre republicani cred că tortura este ''deseori'' sau ''uneori'' justificată, comparativ cu 53% dintre democrați.

Aproximativ două treimi dintre respondenți spun, de asemenea, că se așteaptă la un atac terorist pe teritoriul SUA în următoarele șase luni.

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...