Aproape jumătate dintre români iau în calcul posibilitatea de a-şi schimba furnizorul de electricitate (sondaj)

Aproape jumătate dintre români iau în calcul posibilitatea de a-şi schimba furnizorul de electricitate (sondaj)

Aproape jumătate dintre români, respectiv 40%, iau în considerare posibilitatea de a încheia un contract pentru furnizarea de electricitate cu altă companie decât în prezent, a afirmat, marţi, Remus Ştefureac, director INSCOP, într-o conferinţă de presă.

El a participat la lansarea celei de-a treia ediţii a Barometrului de Securitate Energetică, de către Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale "Ion I. C. Brătianu" al Academiei Române (ISPRI) şi Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group.

"40% dintre respondenţi iau în considerare posibilitatea de a schimba furnizorul de energie electrică. Cred că este un procent important şi, în contextul dezbaterilor din ultima vreme din spaţiul public, acest lucru înseamnă o conectare mai bună la informaţii privind tarifele. De asemenea, 36% dintre respondenţi indică intenţia de a-şi schimba furnizorul de gaze", a spus Ştefureac.

Cei mai mulţi dintre românii care au aceste intenţii au studii superioare, trăiesc în mediul urban, în zonele cele mai dezvoltate, precum Bucureşti sau regiunea Vest, şi reprezintă o populaţie activă, cu vârsta între 30 şi 44 de ani.

De asemenea, 86% dintre participanţii la sondaj sunt de acord ca gazele din Marea Neagră să fie exploatate, iar o pondere de 93,8% dintre respondenţi cred că deblocarea acestor investiţii este importantă şi foarte importantă pentru relansarea economică a ţării.

Rusia va fi principalul beneficiar, dacă gazele din Marea Neagră nu vor fi extrase, consideră 45% dintre cei intervievaţi.

Românii mai cred în proporţie de 78,3% că statul ar trebui să păstreze controlul la companiile energetice unde este acţionar majoritar, mai arată sondajul INSCOP.

Totodată, 65,9% dintre românii sunt de acord ca statul român să dezvolte producţia de energie din surse nucleare.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-13 mai 2021, pe un eşantion de 1.056 de persoane şi are un grad de eroare de plus/minus 3%. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”