Aproape jumătate dintre ruşi cred că Putin încearcă să rămână la putere prin modificarea Constituţiei (sondaj)

Aproape jumătate dintre ruşi cred că Putin încearcă să rămână la putere prin modificarea Constituţiei (sondaj)

Aproape jumătate dintre ruşi consideră că propunerile de schimbare a Constituţiei lansate de preşedintele Vladimir Putin au ca scop rămânea lui la putere, relevă un studiu prezentat vineri de cel mai mare institut independent de sondare a opiniei publice, potrivit DPA.

Conform sondajului, 47% dintre respondenţii la nivel naţional au spus că proiectul de lege "este în interesul personal al lui Vladimir Putin, pentru a-i extinde autoritatea şi a-i permite să rămână la putere şi după 2024".

Alţi 44% contrazic această poziţie, iar 9% au refuzat să răspundă, a precizat Centrul Levanda într-un comunicat.

În vârstă de 67 de ani, Putin se află la putere ca preşedinte sau premier de două decenii, actualul mandat de şef al statului urmând să se încheie în 2024. El este liderul rus care stă cel mai mult la conducere după fostul lider sovietic Iosif Stalin.

Putin a propus o serie de schimbări la Constituţie în discursul despre starea naţiunii susţinut la începutul lunii, cerând o reformă a sistemului de conducere al ţării.

Schimbările ar oferi o mai mare autoritate prim-ministrului şi Consiliului de Stat, care are rol consultativ, ceea ce a declanşat speculaţii că şi-ar putea asuma unul din aceste roluri.

Putin a insistat ca proiectul legislativ să fie decis printr-un referendum naţional.

Printre amendamente se numără şi introducerea unui salariu şi a unei pensii minime bazate pe costul vieţii, aspecte care ar putea convinge populaţia să voteze favorabil.

La sondaj, care a fost realizat în perioada 23-29 ianuarie, au luat parte 1.600 de persoane de vârstă adultă, din mai mult de jumătate din regiunile Rusiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina