Apropiați ai Marinei Le Pen, implicați în dosarul 'Panama Papers' (Le Monde)

Apropiați ai Marinei Le Pen, implicați în dosarul 'Panama Papers' (Le Monde)

Un sistem offshore sofisticat a fost pus în funcțiune de primul cerc de apropiați ai Marinei Le Pen, președinta partidului francez de extremă dreapta Frontul Național (FN), notează marți cotidianul francez Le Monde, citând documente ale anchetei 'Panama Papers', informează AFP.

Acest sistem 'între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine ale Marii Britanii și Panama' a fost 'utilizat pentru a scoate bani din Franța, prin intermediul unor societăți-paravan și al unor facturi false, în intenția de a se sustrage serviciilor franceze care acționează împotriva spălării banilor', subliniază cotidianul francez.

Sprijinindu-se pe documente ce provin de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, Le Monde pune în prim plan rolul expertului-contabil Nicolas Crochet și al omului de afaceri Frederic Chatillon, patronul societății Riwal, care prestează servicii în domeniul comunicării pentru candidații FN.

Anticipând eventuale dezvăluiri în scandalul 'Panama Papers', acesta din urmă a anunțat chiar de luni seara că 'a pus la dispoziția jurnaliștilor documente care demonstrează caracterul perfect legal al acestor operațiuni'.

Într-un comunicat separat, FN a dat asigurări că 'nu este implicat' în scandalul 'Panama Papers'.

Potrivit Le Monde, 'în 2012, imediat după alegerile prezidențiale, Frederic Chatillon a organizat, cu ajutorul lui Nicolas Crochet, scoaterea a 316.000 de euro din Riwal și de pe teritoriul francez'. Se naște atunci o schemă complexă, care trece prin achiziția unei societăți-paravan denumită Time Dragon și care își are sediul la Hong Kong, a cărei societate-mamă își are sediul în Insulele Virgine britanice via firma panameză Mossack Fonseca.

Sistemul trece, de asemenea, printr-o societate hong-kongoneză ce îi aparține fratelui lui Nicolas Crochet, Ever Harvest Garments, 'o falsă factură menită să regleze realizarea de site-uri ale lui Rassemblement Bleu Marine pentru legislativele' din 2012 și diverse transferuri de fonduri.

Cele circa 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca au dezvăluit un vast scandal de evaziune fiscală în care sunt implicați înalți responsabili politici, miliardari și sportivi de renume.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Citiți mai mult:

Panama Papers: Credit Suisse și HSBC dezmint că și-au ajutat clienții să evite plata taxelor

Islanda: Proteste de amploare la Reykjavik după dezvăluirea scandalului "Panama Papers"

Panama Papers: Justiția panameză deschide o anchetă

Panama Papers: Olanda deschide o anchetă

Anchete în mai multe țări după dezvăluirile din "Panama Papers" (sinteză)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...