Aproximativ 1.500 de persoane la protestele din Iași și Brașov, peste 500 la Baia Mare - grupaj II

Aproximativ 1.500 de persoane la protestele din Iași și Brașov, peste 500 la Baia Mare - grupaj II

Aproximativ 1.500 de persoane au protestat duminică seara la Iași, un număr similar de persoane fiind prezente în stradă și la Brașov, manifestații de amploare mai redusă desfășurându-se și în alte municipii din țară.

* IAȘI

Cei aproximativ 1.500 de protestatari adunați duminică seara în Piața Unirii din Iași au plecat în marș, după ora 21,15, pe străzile din zona centrală a orașului.

Manifestanții au plecat pe bulevardul Stefan cel Mare și Sfânt, apoi strada Anastasie Panu si bulevardul Independenței, ei scandând lozinci cu mesaje privind demisia Guvernului, împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea, dar și prin care își afirmă hotărârea de a continua protestele.

Înainte de a părăsi Piața Unirii, în jurul orei 21,00, manifestanții au aprins monitoarele telefoanelor mobile în culorile tricolorului — roșu, galben și albastru, compunând astfel un uriaș tricolor uman.

Mulți dintre cei care au luat parte la mitingul din Piața Unirii au părăsit însă coloana de manifestanți, retrăgându-se spre case din cauza temperaturilor scăzute.

* BRAȘOV

A 13-a zi de proteste s-a încheiat în Piața Sfatului din Brașov, după trei ore, cu intonarea Imnului Național. Numărul manifestanților a fost, în perioada de vârf a marșului pe un traseu prin oraș, de 1.500 de persoane.

La întoarcere în Piața Sfatului au mai ajuns puțin peste 800 de persoane, potrivit forțelor de ordine. Nici duminică seara acțiunea de protest nu a fost autorizată.

Nu au fost semnalate incidente pe parcursul desfășurării manifestației.

* BAIA MARE

Peste 500 de persoane s-au strâns duminică seara, în Piața Millenium (centrul vechi) din municipiul Baia Mare, pentru a protesta împotriva PSD și Guvernului Grindeanu.

Unul dintre protestatari a spus că va ieși în stradă în fiecare seară, chiar dacă numărul participanților e în scădere.

"De câteva seri am observat că sunt tot mai puțini cei care vin în piață pentru a susține acest ideal. Eu voi continua să vin până văd că se produce o schimbare, că avem un Guvern care răspunde cetățenilor și nu e împotriva cetățenilor pretextând că a fost ales de majoritatea parlamentară. Acești oameni ar trebui să înțeleagă că nu guvernează numai pentru cei care i-au ales, ci pentru întreaga țară. Ei nu se află acolo doar că au fost votați pe un val de simpatie, ei acolo reprezintă România. La felul cum decurg lucrurile cred că acești oameni nu au nimic comun cu România, numai cu interesele lor. Asta au dat de înțeles până acum" a spus Vlad Dumitru.

Protestarii au schimbat locul demonstrației din Piața Revoluției în Piața Millenium din municipiul Baia Mare, nemulțumiți de intenția reprezentanților unor partide politice de a participa la proteste și de a rosti discursuri.

Pe lângă obișnuitele pancarte în care era ironizată întreaga clasă politică, protestatarii au întins pe caldarâmul din Piața Revoluției tricolorul țării din cartoane de dimensiuni mari, pentru a atrage atenția trecătorilor, și au lansat în aer lampioane colorate.

Protestatarii au rămas în Piața Millenium din Baia Mare aproape patru ore, pentru a discuta aprins teme din politica națională și locală. Fiind doar câteva sute de persoane, aceștia au decis să nu mai plece în marș prin oraș.

* GALAȚI

Aproximativ 400 de persoane au fost în marș, duminică seara, pe arterele principale ale municipiului Galați, strada Domnească și Bulevardul Brăilei, după ce au protestat pe platoul din fața Prefecturii Galați împotriva Guvernului Grindeanu, dar și a PSD.

Protestatarii au spus că nu mai au încredere în Guvern și îi cer demisia. Ei au suflat în fluiere și în vuvuzele, au agitat drapele naționale și pancarde și au strigat "Demisia!", "La închisoare, nu la guvernare!", "Nu cedăm, rezistăm", "București nu uita, Galațiul e de partea ta". Pe pancarte era scris: "A explodat mămăliga", "Dragnea și baronii ne-au furat eroii", "Drumuri și spitale, nu fapte penale".

Când au trecut pe lângă sediul PSD, oamenii au strigat "PSD ciuma roșie". Protestatarii aveau în piept insigne din hârtie pe care scria "#rezist".

Protestatarii s-au deplasat pe străzi pe un singur sens, fără să blocheze circulația și au fost însoțiți de jandarmi și de mașini de poliție.

* CONSTANȚA

Coloana manifestanților antiguvernamentali, alcătuită din peste 300 de persoane, a organizat duminică seara, în jurul orei 21,20, un nou miting de protest la sediul organizației județene PSD Constanța.

Timp de peste 15 minute protestatarii, care cer ca demnitățile publice să nu mai fie ocupate de persoane aflate sub incidența legilor penale, au scandat "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roșie" și "Demisia".

Manifestanții s-au retras către sediul Prefecturii, locul de încheiere a mitingului de solidaritate cu protestatarii din Piața Victoriei din București.

* ORADEA

Peste 300 de orădeni au protestat, duminică seară, în Piața Unirii timp de mai bine de o oră, după care au pornit într-un marș prin oraș, scandând împotriva Guvernului PSD-ALDE.

"Vrem aprobarea Ordonanței 14 în Parlament, dar vrem și respingerea Ordonanței 13 prin lege în Parlament. Cât timp cele două ordonanțe nu sunt discutate și votate în Parlament la pachet, nimic nu e sigur. Dacă acești domni parlamentari din coaliția majoritară care ne-au dezamăgit profund nu discută cele două ordonanțe de urgență, 13 — cea care vrea să-i scape de dosare penale și închisoare pe liderii politici și 14 — cea care o abrogă pe 13, deci dacă acestea nu sunt discutate la pachet și votate în Parlament, pericolul rămâne. În plus, nu ne mai dorim ca domnul condamnat penal Liviu Dragnea să mai dețină șefia Camerei Deputaților și nu mai dorim nici ca inculpatul Călin Popescu Tăriceanu, acuzat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, să mai dețină șefia Senatului. Pentru că altfel noi am ieșit degeaba în stradă în toate zilele acestea", a spus la microfon Sebastian Duma, unul dintre organizatorii protestelor.

Oamenii au sosit în piață în jurul orei 19,00 având pancarte cu mesaje, drapele, afișe și vuvuzele. Ei au punctat afirmațiile organizatorului cu huiduieli și scandări cum ar fi "Dragnea, nu te vrem/Ieși afară din sistem!", "La închisoare, nu la guvernare!", "Cu executare, nu cu suspendare!".

"Singurul mesaj pe care dorim să îl transmitem guvernanților este să plece. Să nu mai fure, să se restructureze din temelie mentalitatea lor, în primul rând. Suntem supărați pentru că am fost mințiți, am fost furați, noaptea ca hoții", a spus unul dintre manifestanți.

Având în vedere numărul redus al manifestanților din timpul săptămânii, organizatorii au propus, la un moment dat, ca lumea să nu se mai adune la proteste în zilele de lucru, ci doar în serile de vineri, sâmbătă și duminică.

Oamenii nu au răspuns inițial la propunere, dar ulterior au decis că vor veni în fiecare seară în Piața Unirii, continuând să reziste. "Și pe ploaie și pe vânt, dăm cu Dragnea de pământ!", "În guvern deratizăm, șobolanii-i alungăm!", au strigat protestatarii.

"Românii au început o treabă excelentă, trebuie să reziste, să meargă până la capăt, până când acest guvern cade, pentru că nu mai are credibilitate. Au început cu stângul. Pe noi nu ne reprezintă, ci îi reprezintă pe cei 18% care i-au votat", a declarat, pentru AGERPRES, Adi Mermeze.

După ora 20,00 orădenii au plecat în marș pe un traseu central din municipiu, Piața Unirii — Traian Moșoiu — Piața 1 Decembrie — Piața Emanuil Gojdu — Parcul 1 Decembrie — str. Independenței — Piața Unirii, cu oprire la sediul PSD Bihor, unde scandările s-au întețit. "Afară, afară, cu PSD din țară!", "București, nu ceda, Oradea-i de partea ta!" — au strigat manifestanții.

* PLOIEȘTI

Aproximativ 200 de persoane au protestat, duminică seară, la Ploiești, cerând demisia Guvernului și scandând împotriva PSD, manifestanții mergând și într-un marș până în Piața Mihai Viteazul.

Protestatarii s-au adunat în centrul orașului, în fața Palatului Administrativ, unde au afișat un banner de mari dimensiuni cu mesajul "Voi ne-ați scos din casă-afară, De-acum piața-i casa noastră! Nu ne veți scoate și din țară! Mama noastră!... Mama voastră!" și au scandat, printre altele, "Ale, ale, ale, România, te iubesc/ Pentru tine protestez" și "Rezist, rezist, rezist, sunt anti PSD-ist".

Ulterior, manifestanții au plecat în marș până în Piața Mihai Viteazul și înapoi.

Totodată, ei au intonat Imnul Național și au fredonat melodia "Țara mea", în timpul marșului.

Protestul s-a încheiat fără incidente.

* TÂRGU MUREȘ

În jur de 150 de persoane au protestat, duminică seara, la Târgu Mureș, cerând demisia Guvernului Grindeanu pentru modul în care a fost adoptată OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, abrogată ulterior.

Timp de două ore, protestatarii s-au plimbat în centrul municipiului Târgu Mureș scandând "PSD nu uita, țara asta nu-i a ta!", "Jos, jos, jos Guvernul, jos!" , "Refuz acest abuz!", "Rezistăm, nu plecăm!", "Conducători, nu dictatori!", "PSD — ciuma roșie!", etc.

Protestatarii au afirmat că vor reveni în stradă și săptămâna viitoare.

* CRAIOVA

Circa 100 de persoane au protestat duminică seara, pentru a 13-a zi consecutiv, în Piața "Mihai Viteazul" — Piața Prefecturii din centrul Craiovei împotriva Guvernului Grindeanu și a PSD.

Oamenii au stat în piață aproape două ore și, la fel ca și în serile precedente, au cerut demisia actualului Guvern și au scandat împotriva PSD: "Demisia"; "DNA să vină să vă ia"; Vrem Guvern de patrioți, nu vrem un Guvern de hoți"; "PSD, PSD du-te în URSS"; "Strada se ridică și Guvernul pică"; "Guvern de hoți și de mafioți"; "Hoții"; "Nu vă vrem pe voi, Guvern de mincinoși".

De asemenea, ei au purtat steaguri tricolore și pancarte pe care se putea citi: "Transparență, nu ordonanță de urgență"; "Rezistăm!", "Uniți, salvăm toată România".

* SATU MARE

Aproximativ 70 de persoane au protestat duminică seara în centrul municipiului Satu Mare, ajungând și în fața sediilor PSD și ALDE, unde au scandat lozinci antiguvernamentale.

Protestatarii s-au adunat în Pasajul Corneliu Coposu, de unde s-au deplasat spre sediul PSD, iar mai apoi spre sediul ALDE. În fața celor două sedii au scandat "PSD — ciuma roșie", "Toate partidele aceeași mizerie", "DNA să vină să vă ia", "ALDE și PSD, aceeași mizerie".

Ulterior, aceștia s-au întors în Pasajul Corneliu Coposu, unde acțiunea s-a încheiat, totul durând circa o oră. Mitingul a fost autorizat.

AGERPRES / (AS — autori: Daniela Malache, Jana Pintili, Leontin Cupar, Dan Paic, Dan Mihăescu, Eugenia Pașca, Anamaria Toma, Dorina Matiș, Maria Mitrică, Gheorghe Pietrar, editor: Oana Popescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina