Aproximativ 500 de persoane au protestat în Cluj-Napoca, Brașov, Galați și Oradea - grupaj

Aproximativ 500 de persoane au protestat în Cluj-Napoca, Brașov, Galați și Oradea - grupaj

Aproximativ 500 de persoane au participat duminică seara la proteste împotriva Guvernului Grindeanu, dar și pentru susținerea Direcției Naționale Anticorupție, manifestații având loc în orașele Cluj-Napoca, Brașov, Galați și Oradea.

Protest în Piața Unirii din Oradea

*UPDATE București: Protestatarii au ajuns la Palatul Parlamentului (GALERIE FOTO)

* CLUJ

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat duminică seara, începând cu ora 19,00, în Piața Unirii din centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a participa la un protest împotriva corupției, dar și a Guvernului Grindeanu.

Oamenii au pornit, în jurul orei 20,00, într-un tur pe străzile din jurul centrului, fiind conduși de un grup care agita steaguri tricolore, precum și Steagul Regal.

Printre mesajele scandate de manifestanți s-au putu auzi lozinci precum "Uniți salvăm toată România", "Demisia, demisia", "La închisoare, nu la guvernare" sau "DNA să vină să vă ia".

De asemenea, pe cele câteva pancarte aduse de protestatari se puteau citi mesaje precum "DNA, suntem de partea ta", "Justiție, nu corupție".

În fruntea grupului, câteva persoane au purtat un banner de câțiva metri, cu mesajul "Suntem cu ochii pe voi", care este adus de la primele proteste, declanșate la Cluj-Napoca din 31 ianuarie, seara în care a fost dată OUG 13, de modificare a Codurilor penale.

Timp de o lună de zile, la Cluj au avut loc proteste neîntrerupte, în fiecare zi, iar din martie frecvența loc s-a redus la zilele de duminică.

După ce au finalizat marșul, oamenii s-au întors în Piața Unirii, unde au mai protestat pentru o vreme, strigând "Nu vă bucurați, de noi nu scăpați" sau "Aici vom fi, zi de zi".

* BRAȘOV

Aproximativ 200 de persoane, potrivit forțelor de ordine, au protestat duminică seara la Brașov, manifestația fiind una de susținere a Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Protestatarii s-au adunat în fața Prefecturii începând cu ora 19,00. Oamenii au scandat "DNA să curețe politica", "DNA să vină să vă ia", "Demisia", "Fără Corupți în politică" și au cerut demisia Guvernului, dar și a președinților celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

"Protestul din această seară este unul de susținere a Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Corupții trebuie să plece din politică. În același timp, demisia Guvernului și demisia șefilor camerelor Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, rămân cererile noastre în continuare. Respingem, de asemenea, cu toată tăria, inițiativa deputatului Ciohodaru, și sperăm ca acești politicieni să se oprească cu asemenea inițiative care sunt de neacceptat", a precizat, pentru AGERPRES, coordonatorul manifestației, Remus Ștefu.

La ora 19,45, protestatarii s-au deplasat în marș pe strada Republicii, în Piața Sfatului, unde au continuat acțiunea de protest. Participanții au purtat pe braț o banderolă albă cu înscrisul #rezist și insigne cu același înscris, toate cumpărate din donațiile brașovenilor. În Piața Sfatului au continuat scandările "DNA să vină să vă ia", "DNA să curețe politica", "Demisia".

În timpul acțiunii de protest s-a ținut un moment de reculegere pentru brașoveanul Liviu Corneliu Babeș, care în ziua de 2 martie 1989 și-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Brașov, în semn de protest împotriva comunismului. Mai mulți tineri au întins tricolorul de 12 metri lungime și opt metri lățime și steagul Uniunii Europene și au intonat Imnul Național în încheierea manifestației.

Protestul a fost autorizat și s-a încheiat în jurul orei 21.00, fără incidente.

* GALAȚI
Câteva zeci de gălățeni au participat, duminică, pe platoul din fața Prefecturii Galați, la un protest inedit anti-PSD, cu baloane .

Manifestanții au scris pe sute de baloane, de culoarea roșie, numele PSD sau al diverșilor politicieni ai acestui partid, după care le-au spart.

Totodată, protestatarii au venit în Piața din fața Prefecturii și cu baloane de alte culori pe care au scris #Rezist și pe care le-au împărțit trecătorilor. Protestatarii au afișat și bannere cu mesajele "Galați-liber de ciuma roșie", "Susținem DNA", "Vrem depolitizarea CCR".

"Am venit astăzi la un protest pașnic, dar inedit. Am dat puțin în mintea copiilor, pentru că am vrea un viitor mai bun pentru copii, dar și pentru cei mai mari. Am adus baloane, iar pe cele colorate scriem #Rezist, pentru că vrem să rezistăm cât trebuie ca să se facă curățenie în țară, iar pe baloanele roșii am scris PSD și, în semn de protest, le-am spart", a spus Anda Ataraș, o protestatară.

"Este evident ce facem aici — Galați, liber de ciuma roșie, eliminăm tot ce e roșu. Eu sunt la Galați din 31 ianuarie și am ieșit zilnic în stradă", a spus o altă protestatară, Maria Elena Dumitrescu.

* BIHOR

Aproape 50 de orădeni au protestat duminică seara, în Piața Unirii din Oradea, pentru susținerea procurorilor DNA și împotriva politizării Curții Constituționale a României, ei solicitând în continuare demisia Guvernului, după care de la ora 20,00 au pornit, timp de o jumătate de oră, într-un marș pe un traseu din zona centrală a municipiului.

De la ora 19,00 la ora 20,00, manifestanții s-au adunat în fața statuii lui Mihai Viteazul cu drapele, vuvuzele, biciclete. Orădenii au scandat timp de cinci minute "Demisia! Demisia!", "DNA să vină să ia!", "În democrație, hoții-n pușcărie!", "Cu celeritate, nu tergiversate!", "Cu executare, nu cu suspendare!".

De asemenea, oamenii au strigat "Iliescu condamnat pentru sângele vărsat!", "Vrem să muncim, nu să vă păzim, vrem să munciți, nu să jefuiți!", dar și "București, nu uita, Oradea-i de partea ta!", "Uniți, salvăm România!:, după care au cântat Imnul României.

"Scopul protestului de azi de azi este susținerea DNA-ului, depolitizarea CCR și demisia coaliției 'Noaptea ca hoții'. Nu putem dormi cu hoții în cameră. E adevărat că suntem mai puțini, este o uzură morală, fizică, dar până va exista câte un protestatar în orașele cheie, noi susținem că suntem o rezistență și vrem să continuăm până se aplică schimbările pe care le cerem", a declarat Cristian Clapan, organizator al protestelor din Oradea.

Manifestanții au mai cântat "Vine, vine primăvara/O să iasă toată țara/Pe corupți în pușcării/Hai să-i alungăm, copii/Crește, crește iarba verde/Noi speranța n-o vom pierde/De-or mai fi și alte hoții/Hai să rezistăm, copii!".

Cei aproape 50 de manifestanți s-au adunat apoi în fața Bisericii de Lună, de unde au pornit într-un marș prin centrul municipiului Oradea, ocolind Parcul Decembrie, trecând, cu staționare, prin fața sediului PSD Bihor, unde au scandat "PSD, ciuma roșie!" și revenind în Piața Unirii. Protestatarii au fost însoțiți de jandarmi, iar manifestația autorizată s-a încheiat în jurul orei 20,45, fără incidente.

"Eu, personal, sunt dezamăgit... Suntem exact la o lună de la marea manifestație din 5 februarie, duminica celor 600.000, cum am numit-o. Sunt dezamăgit de prezența extrem de subțire din piețe, nu numai din Oradea. Cred că lucrurile sunt cel puțin la fel de grave în continuare ca și până acum. Într-adevăr e un război de uzură, eu vreau să rezist și în continuare", a precizat Alin Dobai, un protestatar.

El a mai afirmat că, în opinia sa, este important ca protestatarii să se organizeze, dincolo de ieșirile în stradă.

"Doar că acum lucrurile se întâmplă cumva sub imperiul urgenței și trebuie să reacționăm la ce se întâmplă, la deciziile guvernanților, la atacurile împotriva instituțiilor statului de drept, și singurul răspuns prompt care se poate da acum este ieșirea în stradă. Cumva trebuie sancționate aceste derapaje ale guvernanților. Concret, povestea cu legalitatea și oportunitatea, numirile politice în funcțiile de conducere și altele" a declarat, pentru AGERPRES, Dobai.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...