Apus de soare impresionant surprins de pe Marte de Roverul Curiosity al NASA

Apus de soare impresionant surprins de pe Marte de Roverul Curiosity al NASA

Roverul Curiosity tocmai a prezentat o imagine uimitoare care surprinde un superb apus de soare pe Marte, notează CNN.

FOTO: NASA

Roverul NASA se află pe suprafața planetei Marte de mai bine de 10 ani, căutând răspunsuri la întrebarea de ce planeta roșie a trecut de la cald și umed la un deșert înghețat. Acesta a descoperit formațiuni stâncoase interesante, a căutat semne de viață și a escaladat Muntele Sharp din centrul craterului Gale.

Dar, în loc să continue să se concentreze pe întinderea roșie aproape nesfârșită de roci de sub roțile sale, roverul a privit recent în sus.

Pe 2 februarie, Curiosity a observat raze de soare care se întindeau peste orizont și luminau norii în timp ce soarele apunea pe Marte. Este pentru prima dată când aceste raze, cunoscute sub numele de raze crepusculare, au fost văzute atât de clar pe planeta roșie.

image

Roverul efectuează o cercetare a norilor crepusculari de pe Marte pentru a da curs observațiilor sale anterioare privind norii care strălucesc noaptea. În 2021, Curiosity a folosit camerele sale de navigație alb-negru pentru a observa structura acestor nori în timp ce se mișcau pe Marte.

Norii oferă o perspectivă mai amplă asupra modelelor și condițiilor meteorologice. Oamenii de știință pot folosi informații despre când și unde se formează norii pe Marte pentru a afla mai multe despre compoziția atmosferică și temperaturile planetei, precum și despre vânt.

Noul studiu, care a început în ianuarie și se va încheia la sfârșitul acestei luni, utilizează camera color a roverului situată pe catargul său pentru a observa cum cresc particulele de nori.

Pe Marte, majoritatea norilor sunt făcuți din gheață și plutesc la aproximativ 60 de kilometri deasupra solului. Dar Curiosity a observat nori care ating o altitudine mai mare, așa cum se vede în noua fotografie, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că aceștia sunt făcuți din gheață formată din dioxid de carbon - sau gheață uscată. Oamenii de știință încă îi studiază pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...