Apus de soare impresionant surprins de pe Marte de Roverul Curiosity al NASA

Apus de soare impresionant surprins de pe Marte de Roverul Curiosity al NASA

Roverul Curiosity tocmai a prezentat o imagine uimitoare care surprinde un superb apus de soare pe Marte, notează CNN.

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Roverul NASA se află pe suprafața planetei Marte de mai bine de 10 ani, căutând răspunsuri la întrebarea de ce planeta roșie a trecut de la cald și umed la un deșert înghețat. Acesta a descoperit formațiuni stâncoase interesante, a căutat semne de viață și a escaladat Muntele Sharp din centrul craterului Gale.

Dar, în loc să continue să se concentreze pe întinderea roșie aproape nesfârșită de roci de sub roțile sale, roverul a privit recent în sus.

Pe 2 februarie, Curiosity a observat raze de soare care se întindeau peste orizont și luminau norii în timp ce soarele apunea pe Marte. Este pentru prima dată când aceste raze, cunoscute sub numele de raze crepusculare, au fost văzute atât de clar pe planeta roșie.

image

Roverul efectuează o cercetare a norilor crepusculari de pe Marte pentru a da curs observațiilor sale anterioare privind norii care strălucesc noaptea. În 2021, Curiosity a folosit camerele sale de navigație alb-negru pentru a observa structura acestor nori în timp ce se mișcau pe Marte.

Norii oferă o perspectivă mai amplă asupra modelelor și condițiilor meteorologice. Oamenii de știință pot folosi informații despre când și unde se formează norii pe Marte pentru a afla mai multe despre compoziția atmosferică și temperaturile planetei, precum și despre vânt.

Noul studiu, care a început în ianuarie și se va încheia la sfârșitul acestei luni, utilizează camera color a roverului situată pe catargul său pentru a observa cum cresc particulele de nori.

Pe Marte, majoritatea norilor sunt făcuți din gheață și plutesc la aproximativ 60 de kilometri deasupra solului. Dar Curiosity a observat nori care ating o altitudine mai mare, așa cum se vede în noua fotografie, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că aceștia sunt făcuți din gheață formată din dioxid de carbon - sau gheață uscată. Oamenii de știință încă îi studiază pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 ALERTĂ Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica

2 VIDEO Șoferul unui SUV Mercedes lovit de un Logan a murit după ce a fost aruncat prin trapă și prins sub mașina răsturnată

3 Un judecător CSM cu venituri de aproape 10.000 euro lunar e revoltat! / Fraților, în ce țară am ajuns să trăim?

4 Actrița Manuela Hărăbor anunță că a fost scoasă de Pro TV dintr-un serial din motive politice

5 VIDEO Priviți, șeful Eximbank filmat în cluburi din Saint-Tropez, în timpul scandalului despre sediul de stat închiriat de la un privat cu preț dublu