Ar fi dispus Lukașenko să arunce trupe în războiul pe care Putin îl pierde? Ce spun analiști politici și militari

Ar fi dispus Lukașenko să arunce trupe în războiul pe care Putin îl pierde? Ce spun analiști politici și militari

Unii analiști politici și militari se îndoiesc că Aleksandr Lukașenko se va implica direct în războiul din Ucraina, în pofida presiunilor exercitate de Vladimir Putin, comentează „The Guardian”.

Lukașenko (stânga), primit de Putin la Soci FOTO EPA-EFE

Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar al Belarusului, a făcut un act de echilibristică pe parcursul celor aproape opt luni de război în Ucraina. Cu toate că a pus teritoriul Belarusului la dispoziția armatei ruse pentru invadarea țării vecine, liderul de la Minsk a evitat să se alăture direct războiului.

Însă întâlnirile recente pe care le-a avut cu Vladimir Putin generează noi temeri precum că Belarusul ar putea angaja forțe împotriva Ucrainei. Ori, Lukașenko a anunțat că Belarusul și Rusia au decis să formeze un grup militar comun și că mii de soldați ruși urmează să sosească în țara sa pentru exercții.

„Obiectivele grupării regionale sunt strict defensive. Şi toate operaţiunile întreprinse în prezent vizează adoptarea unei reacţii adecvate la acţiunile întreprinse lângă frontiera noastră”, susține ministrul belarus al Apărării Viktor Hrenin, citat într-un comunicat.

Într-un discurs rostit marți în fața liderilor G7, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a tras un semnal de alarmă în privința acestui demers și a cerut forțe ONU de menținere a păcii la granița dintre Ucraina și Belarus pentru a împiedica o „provocare” din partea lui Aleksandr Lukașenko.

O sinucidere politică

În ciuda avertismentelor, există o îndoială considerabilă că Lukașenko ar fi capabil să-și arunce proprii soldați într-un război pe care Rusia îl pierde, chiar dacă este sub presiunea lui Putin, notează „The Guardian”.

„Desigur, Putin are o mare influență. Dar nu-l poate obliga pe Lukașenko să se sinucidă politic”, spune Artiom Șraibman, analist politic din Belarus și cercetător la Carnegie Endowment for International Peace. „De aceea cred că Lukașenko va încerca cu siguranță să reziste oricărei ghiontiri în război”, adaugă el.

„Pe de altă parte, nu pot paria că va avea succes” în rezistența sa, continuă Șraibman. „Rusia are modalități prin care poate implica Belarusul la luptă”, subliniază analistul politic belarus.

În timp ce ar evita să trimită trupe în Ucraina, Lukașenko ar putea permite desfășurarea unor soldați ruși la granița cu Belarus pentru a extinde și dilua apărarea Ucrainei. De asemenea, ar putea face din Belarus un teren de antrenament pentru soldații ruși mobilizați pentru războiul din Ucraina.

Potrivit grupului Hajun, care monitorizează activitățile regimului Lukașenko, exercițiile comune ruso-belaruse ar putea avea lor la Ielsk, un oraș situat la doar 17 kilometri de granița cu Ucraina.

Cursurile de la o școală de muzică din apropierea unei secții de poliție și a unei clădiri administrative au fost anulate de autorități. În plus, localnicilor li s-a transmis să nu filmeze coloana de vehicule blindate ce trebuie să sosească miercuri în oraș.

Konrad Muzîka, analist militar independent și director al Rochan Consulting, scrie că postura militară a Belarusului este monitorizată de puține organizații deoarece forțele sale armate „sunt relativ slabe și, în afară de retorica (lui Lukașenko, n. red.), nu există nimic acolo”.

Principalii opozanți ai lui Lukașenko nu cred îmtr-un atac al Belarusului împotriva Ucrainei

Armata Belarusului ar trebui să mobilizeze 20.000 de bărbați pentru a-și atinge puterea maximă, iar această mobilizare necesită suficient timp pentru a da un avertisment strategic, subliniază el.

Cu toate acestea, Belarusul a organizat în ultimul timp exerciții militare la cel mai intens ritm post-Războiul Rece. „Minskul și-a testat toate capacitățile ca și cum s-ar fi pregătit să meargă la război. Există trei explicații posibile în spatele acestui comportament: 1) pregătirea pentru un atac NATO 2) atragerea forțelor ucrainene în apropierea graniței pentru a preveni desfășurarea lor în alte zone 3) pregătirea pentru un atac împotriva Ucrainei”, remarcă el. Deocamdată, continuă Muzîka, Lukașenko pare a fi concentrat pe opțiunile 2 și 3.

Videoclipurile publicate pe rețelele de socializare sugerează că, în loc ca Rusia să mute arme grele în Belarus, în vederea pregătirii unui atac asupra Ucrainei de acolo, are loc opusul, și anume Belarusul trimite tancuri, muniții și camioane în Rusia.

Franak Viačorka, consilierul principal al liderului opoziției din Belarus, Sviatlana Țihanouskaia, a declarat la rândul său că nu crede că trupele lui Lukașenko vor lua parte în mod activ la războiul din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”