„Ar fi primul val al ofensivei”

„Ar fi primul val al ofensivei”

Volodimir Zelenski avertizează că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei (rușii – n.r.) și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Acesta ar putea fi primul val", a declarat Zelenski. În urmă cu câteva zile, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, a sugerat că armata Moscovei ar putea lansa o ofensivă similară în regiunea Sumi. Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022.

Ofensiva Rusiei din regiunea Harkov din această lună ar putea fi primul din mai multe valuri, iar forțele ruse ar putea încerca să ajungă în capitala regională Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat AFP, scrie Kiev Independent .

În 10 mai, Rusia a lansat noi acțiuni ofensive în nordul Harkovului, înaintând către Lyptsi și Vovchansk, un oraș situat la mai puțin de 5 kilometri de granița cu Rusia și la aproximativ 50 de kilometri de orașul Harkov. Trupele ruse au reușit să avanseze până la 10 kilometri adâncime, a adăugat Zelenski.

El a spus că înaintarea armatei ruse a fost oprită de prima linie de apărare a Ucrainei, iar situația din regiune s-a stabilizat. "Ei (rușii – n.r.) și-au început operațiunea ofensivă, care ar putea consta din mai multe valuri. În Harkov a fost primul val, situația de acolo este sub control", a declarat președintele ucrainean. Șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a sugerat pe 14 mai că forțele ruse pot lansa o ofensivă similară în regiunea Sumi atunci când vor prinde momentul prielnic.

"Trebuie să fim în alertă și să înțelegem că trupele ruse înaintează pe teritoriul nostru. Nu invers", a spus Zelenski.

Grafic care arată cum au înaintat rușii în Harkov. FOTO: The Guardian în baza informațiilor ISW

10.000 de oameni evacuați din Harkov

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, este o țintă majoră a Rusiei.

Aproape zece mii de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

"În total, 9.907 de persoane au fost evacuate", a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene. Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. Însă situaţia este "sub control", "apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone", a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. "În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea", a adăugat Sinegubov. În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!