Ar trebui să purtăm din nou măști anti-Covid? Experții în sănătate subliniază că oamenii ar trebui să rămână vigilenți

Ar trebui să purtăm din nou măști anti-Covid? Experții în sănătate subliniază că oamenii ar trebui să rămână vigilenți

Creșterea numărului de cazuri de Covid-19 în această vară a ridicat întrebări cu privire la necesitatea de a readuce sau nu în discuție anumite măsuri de siguranță, cum ar fi purtarea măștilor, relatează The Independent .

Unele companii din SUA au decis să reintroducă obligativitatea purtării măștii. FOTO: Pixabay

Mai multe companii și școli din SUA au decis să reintroducă obligativitatea purtării măștilor Covid, având în vedere creșterea numărului de spitalizări.

„Există o creștere, dar nu este ceva pentru care trebuie să tragem un semnal de alarmă”, a declarat pentru Seattle Times Dr. David Dowdy, epidemiolog specializat în boli infecțioase la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Deși mulți experți în sănătate, precum Dr. Dowdy, nu cred că oamenii au motive de îngrijorare, unii și-au exprimat îngrijorarea.

În timp ce mulți oameni au renunțat la purtarea măștilor, expertul în boli infecțioase de la UC San Francisco, Dr. Peter Chin-Hong, a declarat pentru Los Angeles Times că renunțarea definitivă la măști ar expune oamenii la un risc mai mare de a se infecta, precizând: „Chiar acum, când lucrurile încep să se agraveze în toată țara, ar fi bine să vă gândiți la reintroducerea purtării măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun și în aeroporturi”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat populația cu privire la două noi variante, EG.5 și BA.2.86, care au apărut. La începutul lunii august, prima a fost clasificată de organizație ca fiind o „variantă de interes”. BA.286 s-a răspândit în SUA, Marea Britanie, Danemarca, Israel și Africa de Sud, potrivit evaluării sumarului de risc al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). În același raport, CDC a raportat că, începând cu 23 august, varianta BA.2.86 este cea mai infecțioasă dintre cele două și a scris că cei care au imunitate existentă la Covid - fie din cauza vaccinurilor, fie din cauza unor infecții anterioare - sunt mai susceptibili de a se infecta.

Potrivit Los Angeles Times, numărul de spitalizări din cauza Covid a crescut cu aproximativ 12% săptămânal în ultimele trei săptămâni. Dar, în comparație cu apogeul pandemiei, aceste cifre raportate sunt destul de mici.

Începând cu 19 august, numărul internărilor în spitale din SUA a continuat să crească cu cel puțin 15.000 din cauza noilor variante. Deși sunt departe de culmile pandemiei, cifrele semnalează faptul că populația ar trebui să dea dovadă de prudență în continuare.

Este foarte probabil ca, din cauza lipsei de colectare continuă a datelor la nivel național, cifrele să nu reflecte cu adevărat numărul de persoane care au contractat Covid. De când președintele Joe Biden a declarat că Covid nu mai este o urgență națională în aprilie, majoritatea autorităților federale au redus hipervigilența și urmărirea datelor, astfel încât multe state nu au mai urmărit numărul de rezultate pozitive la teste din luna mai.

„Chiar dacă starea de urgență declarată s-a încheiat, Covidul încă circulă - și probabil că va mai fi așa pentru o bună perioadă de timp. Așa că, dacă nu vreți cu adevărat să vă îmbolnăviți, vă puteți proteja purtând o mască atunci când sunteți în casă”, a declarat pentru LA Times Dr. Sara Cody, directorul de sănătate publică și ofițerul de sănătate al comitatului Santa Clara. „Dar este, în acest moment, o decizie individuală”.

Dr. Cody a declarat că purtarea măștilor chiar și numai într-un mediu cu risc ridicat este mai bună decât nimic, „deoarece cu cât sunt mai mulți oameni împreună, cu atât mai mare este șansa ca unul dintre acei oameni să fie infectat și să răspândească Covidul la alții".

De asemenea, experții în sănătate au îndemnat oamenii să fie respectuoși față de cei care aleg să poarte măști, mai ales că nu se cunosc niciodată motivele pentru care fac acest lucru. Departamentele de Sănătate au încurajat persoanele să ia în considerare „nivelurile de risc ale familiei apropiate sau ale prietenilor cu care își petrec timpul, precum și natura evenimentului sau a locației” atunci când decid dacă să poarte sau nu o mască.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat