Arabia Saudită: Un înalt responsabil militar destituit pentru corupţie

Arabia Saudită: Un înalt responsabil militar destituit pentru corupţie

Un înalt responsabil militar saudit şi fiul său, aparţinând familiei regale, au fost demişi luni, a anunţat presa oficială, cea mai recentă măsură în lupta împotriva corupţiei desfăşurată de Riad, notează AFP.

Prinţul Fahd bin Turki, comandantul forţelor comune din Yemen, şi fiul său Abdulaziz bin Fahd, viceguvernator al regiunii Al-Jouf, fac obiectul unei anchete pentru corupţie.

Mai mulţi alţi ofiţeri şi civili din Ministerul Apărării sunt, de asemenea, urmăriţi pentru corupţie, potrivit unui decret regal citat de presa oficială.

Demiterea prinţului Fahd, care conduce forţele coaliţiei în Yemenul vecin, "reprezintă un semnal puternic contra corupţiei din armată" lansat de autorităţi, a comentat expertul Ali Shihabi.

Este cea mai recentă epurare lansată după demiterea la sfârşitul lui august a unor guvernatori şi funcţionar din Ministerul de Interne acuzaţi de corupţie în cadrul proiectelor turistice în dezvoltare în regat.

În martie, ONG-ul Human Rights Watch şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu arestarea a 298 de responsabili saudiţi, de asemenea, acuzaţi de corupţie, subliniind posibile "puneri sub acuzare incorecte" într-un sistem judiciar netransparent.

Responsabili militari şi juridici fac parte dintre persoanele arestate pentru corupţie şi deturnare de fonduri în valoare totală estimată la 379 de milioane de riali (peste 85 de milioane de euro), potrivit Nazaha, un organism de stat de luptă împotriva corupţiei.

În noiembrie 2017, sute de prinţi şi oameni de afaceri au fost "reţinuţi", unii dintre ei timp de câteva săptămâni, la hotelul Ritz-Carlton din Riad, în cadrul a ceea ce a fost prezentat drept o campanie anticorupţie iniţiată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Campania a luat sfârşit la fel de brusc cum a început, câteva luni mai târziu, după recuperarea unor bunuri în valoare de peste 400 miliarde de riali (106 miliarde de dolari, 93 miliarde de euro).AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucrainenii au aruncat în aer trenul blindat adus de ruși la Melitopol

2 Priviți, americanii au prezentat în România cel mai nou tanc, Abrams M1A2 SEPv3

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 Amănunte de culise / Oprescu stătea într-o zonă exclusivistă din Atena. Se pregătea să plece spre o insulă din Marea Egee

5 Ucrainenii, lovitură cruntă pentru Rusia! / Au distrus postul de comandă al brigăzii Flotei Mării Negre / Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost uciși sa…