Arabia Saudită va căuta să se doteze cu arma nucleară dacă Iranul face acest lucru (ministru)

Arabia Saudită va căuta să se doteze cu arma nucleară dacă Iranul face acest lucru (ministru)

Arabia Saudită îşi va dezvolta propriul arsenal nuclear dacă Iranul acţionează la rândul său în acelaşi sens, a avertizat miercuri ministrul de externe Adel al-Jubeir, în contextul în care tensiunile din regiune se intensifică, relatează AFP.

Întrebat la postul american de televiziune CNN despre eventualitatea ca Riadul "să-şi construiască propria bombă" dacă Teheranul va utiliza retragerea Statelor Unite din acordul încheiat în 2015 pentru a relua programul său nuclear, Adel al-Jubeir a declarat: "Dacă Iranul se dotează cu o capacitate nucleară, vom depune toate eforturile pentru a face acelaşi lucru".

Arabi Saudită afirmă de multă vreme că se va alinia oricărei dezvoltări a armamentului nuclear în Iran, dar declaraţia ministrului saudit de externe a intervenit la o zi după decizia americană de a se retrage din acordul iranian semnat în 2015, prin care Teheranul a acceptat să oprească programul său nuclear, angajându-se să nu caute niciodată să obţină bomba atomică.

Riadul, care a fost un critic constant al acordului încheiat în 2015 între Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), a salutat imediat anunţul făcut de preşedintele Donald Trump, marele său aliat.

La o zi după anunţul american, Arabia Saudită a fost ţinta unei noi salve de rachete balistice trase de rebelii houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran.

"Aceste rachete sunt de fabricaţie iraniană şi livrate rebelilor houthi. Un asemenea comportament este inacceptabil. Încalcă rezoluţiile ONU privind rachetele balistice. Iar iranienii trebuie să dea socoteală pentru asta", a subliniat ministrul saudit de externe la CNN.

"Încercăm să evităm cu orice preţ o acţiune militară directă împotriva Iranului, dar Iranul nu poate continua să se comporte astfel. Asta reprezintă o declaraţie de război", a mai declarat Adel al-Jubeir.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa