Arad: 25 migranți irakieni depistați la Nădlac când încercau să treacă ilegal frontiera

Polițiștii de frontieră arădeni din cadrul SPF Nădlac au depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, un număr de 25 de cetățeni din Irak, toți solicitanți de azil în România, care au încercat să iasă ilegal din țară, informează subcomisar Loredana Chifor, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.

Potrivit sursei citate, într-unul din cazuri, 9 dintre migranți au fost ajutați de două călăuze, cetățeni români, fapt pentru care aceștia sunt cercetați pentru trafic de migranți, fiind reținuți pentru 24 de ore.

'În data de 10 septembrie, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac, județul Arad, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Arad, au declanșat o acțiune specifică pentru combaterea migrației ilegale în zona de competență, ocazie cu care au oprit pentru control, în jurul orei 2,00, pe raza localității Nădlac, două autoturisme marca Volkswagen Golf. În urma legitimării celor doi conducători auto, polițiștii de frontieră au constatat că aceștia sunt cetățenii români G.B. și D.H., ambii în vârstă de 26 de ani, cu domiciliul pe raza județului Timiș. Deoarece nu-și justificau prezența în zona de frontieră, persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului pentru verificări', informează sursa citată.

În același timp, un alt echipaj al Poliției de Frontieră a depistat, la aproximativ 600 m față de linia de frontieră, 9 persoane de origine afroasiatică, care se îndreptau spre teritoriul statului vecin. Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni irakieni, grupul fiind alcătuit din 3 bărbați, 1 femeie și 5 minori, adulții având vârste cuprinse între 23 și 33 de ani, iar minorii între 7 și 17 ani, toți fiind solicitanți de azil în România.

Cu ocazia cercetărilor, s-a stabilit că persoanele în cauză intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară din Spațiul Schengen. Cei doi șoferi au declarat că i-au transportat pe cei nouă cetățeni străini până în apropierea frontierei, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200 lei și 150 euro de persoană.

Potrivit reprezentantului ITPF Oradea, în dimineața zilei de luni, 11 septembrie, în jurul orei 1,00, polițiștii de frontieră din cadrul aceluiași sector au depistat, la aproximativ 50 m față de linia de frontieră, 16 persoane de origine afroasiatică, care se îndreptau pe jos spre Ungaria, fapt pentru care au fost duse la sediul sectorului pentru cercetări.

'Cu ocazia verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că cei în cauză sunt cetățeni irakieni, 11 bărbați, 2 femei și 3 minori, adulții având vârste cuprinse între 23 și 31 de ani, iar minorii între 3 și 16 ani, toți fiind solicitanți de azil în România', a precizat Loredana Chifor.

La cercetări, s-a stabilit că persoanele în cauză intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară din Spațiul Schengen.

'În cazul ambelor grupuri, polițiștii de frontieră arădeni au întocmit migranților lucrări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzelor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, împotriva acestora luându-se măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie luate măsurile legale ce se impun', a adăugat subcomisar Loredana Chifor.

AGERPRES / (AS — autor: Ioan Weisl; editor: Marius Frățilă)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel