Arafat: Recunosc că am produs un disconfort pacienţilor de la 'Foişor', dar a fost necesar, să prevenim pierderea unor vieţi

Arafat: Recunosc că am produs un disconfort pacienţilor de la 'Foişor', dar a fost necesar, să prevenim pierderea unor vieţi

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie 'Foişor' pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe.

"Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (...) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului", a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că în cursul dimineţii au fost transferaţi la Iaşi trei pacienţi COVID-19 cu un avion MApN şi pentru alţi doi s-au găsit locuri la Spitalul 'Gerota' al MAI, însă situaţia arăta că este nevoie de soluţii care pot fi implementate rapid pentru a suplimenta numărul de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu forme grave de COVID-19.

O astfel de soluţie este şi operaţionalizarea în cursul dimineţii de sâmbătă a celui de al treilea tir de terapie intensivă de la Spitalul "Victor Babeş", pentru care se lucrează în cursul acestei nopţi, însă acesta nu va putea prelua decât 8-9 pacienţi, astfel încât s-a luat decizia cu privire la transformarea Spitalului 'Foişor' în unitate COVID.

"Ne-am îndreptat spre un spital care primeşte urgenţe mai puţine, cu operaţii programate, cu secţie de terapie intensivă", a evidenţiat Arafat, adăugând că decizia a fost avizată şi de ministrul Sănătăţii, fiind discutată şi cu managerul unităţii şi cu primarul Capitalei.

Conform lui Arafat, o echipă de la DSP Bucureşti a ajuns în jurul orelor 15,00 la Spitalul 'Foişor' pentru a organiza transformarea în unitate COVID, însă "s-a întârziat în discuţii şi lămuriri" cu managerul şi cu medicii unităţii şi s-a ajuns ca unii pacienţi să fie externaţi sau transferaţi în cursul serii, iar acest proces va fi finalizat abia sâmbătă dimineaţă.

Potrivit şefului DSU, la 'Foişor' au fost 105 pacienţi internaţi, dintre care 13 au fost transferaţi cu ambulanţele SMURD şi SAJ la Spitalul Elias - un pacient, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - 4, la Spitalul Universitar - 5, la Spitalul Bagdasar - 1, apoi încă unul la SJU Buzău şi unul a fost dus la domiciliu în Galaţi.

Totodată, au fost trimişi la domiciliu şi 25 de pacienţi programaţi pentru intervenţii chirurgicale, dar care nu au mai fost operaţi şi li s-a făcut externarea. Pentru alţi 67 de pacienţi operaţi s-a decis împreună cu medicii curanţi externarea şi trimiterea la domiciliu.

Raed Arafat a subliniat că se încearcă punerea în funcţiunea a Spitalului 'Foişor' pentru pacienţii COVID în dimineaţa de sâmbătă. "Orice întârziere pentru noi înseamnă că avem pacienţi care ajung la UPU şi nu pot să găsească nici măcar un loc de oxigen acolo. Cu cât UPU se blochează, pacienţii pot să rămână în ambulanţe", a afirmat el.

De asemenea, el a argumentat că nu s-a putut avea o programare a necesarului de paturi COVID-19 pentru pacienţii cu forme grave cu 3-4 zile în avans, în condiţiile în care în această perioadă au venit foarte mulţi astfel de bolnavi în unităţile de primiri urgenţe, punctul maxim al valului trei fiind resimţit abia acum în această privinţă, deoarece este vorba de cazuri care au contactat virusul în urmă cu circa două săptămâni.

"Ne pare rău, ştiu că este un disconfort, dar una este a crea un disconfort, iar alta este a nu acţiona, după care să regretăm că nu am făcut mai repede ceva şi avem pacienţi pe care nu putem să îi transferăm nicăieri şi nu putem să îi preluăm nicăieri, pentru că unităţile de primiri urgenţe s-au umplut. (...) Să înţeleagă toată lumea că sunt decizii grele pentru noi, nu sunt uşoare, dar sunt decizii necesare ca să prevenim pierderea unor vieţi care au nevoie de aceste locuri", a mai spus Raed Arafat în mesajul video postat pe Facebook.

Spitalul Clinic de Ortopedie "Foişor" va deveni spital pentru tratarea cazurilor de COVID având în vedere necesarul de paturi de terapie intensivă iar o parte dintre pacienţii operaţi în ultimele zile sunt transferaţi în cursul serii la alte spitale, cu ambulanţe sau maşini personale. Spitalul dispune de 20 de paturi ATI la care se adaugă alte 90 de paturi "pe oxigen".

Conform imaginilor transmise în direct de televiziunile de ştiri de la faţa locului, unii dintre cele câteva zeci de pacienţi transferaţi şi rude ale acestora şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că sunt transferaţi în cursul serii. La poarta spitalului au venit să protesteze şi unele persoane recunoscute pentru participarea la protestele împotriva restricţiilor din ultima perioadă iar în zonă asigură ordinea echipaje de jandarmi şi poliţişti. AGERPRES / (A - autor: Marius Frăţilă, editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro