Arde şi Grecia. Nouă sate din nordul Atenei au fost evacuate după ce flăcările au fost amplificate de vânt. Pompierii români se luptă cu focul în zona Penteli

Arde şi Grecia. Nouă sate din nordul Atenei au fost evacuate după ce flăcările au fost amplificate de vânt. Pompierii români se luptă cu focul în zona Penteli

Protecţia civilă din Grecia a cerut marţi evacuarea a nouă sate de la poalele Muntelui Penteli, la nord de Atena, ameninţate de un incendiu puternic.

Un număr de 350 de pompieri, 15 avioane şi nouă elicoptere au fost mobilizate în încercarea de a stinge flăcările, care ameninţă localităţile Penteli, Nea Penteli, Daou, Dioni, Kallitechnoupoli, Anthoussa, Drafi şi Dassamari, au precizat pompierii eleni, conform Agerpres .

Observatorul Naţional, care se află în zonă, a fost de asemenea evacuat.

"Pentru moment, nu există persoane încercuite de flăcări" în sate, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al pompierilor.

Focul, amplificat de un vânt puternic, a dus de asemenea la închiderea unor drumuri.

De la 1 iulie, 250 de pompieri români, francezi, germani, bulgari, finlandezi şi norvegieni au început să ajungă succesiv în Grecia.

Misiunile desfăşurate de pompierii români

Misiunile desfăşurate de pompierii români care au ajuns zilele acestea în Grecia constau în limitarea propagării incendiului spre zonele locuite, precum şi menţinerea unei linii de protecţie între frontul incendiului şi zona neafectată. Propagarea incendiului este favorizată de temperaturile care s-au menţinut ridicate în ultimele zile, precum şi de intensificările puternice ale vântului, precizează marţi IGSU, conform Agerpres .

La data de 15 iulie, cel de-al doilea contingent format din 28 de pompieri a plecat în Grecia pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit autorităţile elene prin activităţi de monitorizare şi stingere a incendiilor de pădure în zone din nordul Atenei.

Potrivit IGSU, la scurt timp după instalarea modulului, au fost planificate mai multe sesiuni de pregătire şi antrenamente, împreună cu omologii eleni, care să asigure gestionarea optimă a intervenţiilor din teren.

Pentru prevenirea evenimentelor care să pună în pericol viaţa comunităţilor şi familiarizarea cu specificul zonei de intervenţie, la solicitarea ofiţerului de legătură elen, cei 28 de militari români, cu 3 maşini de stingere, 1 cisternă de mare capacitate, 1 autospecială cu capacitate de trecere mărită şi 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, au efectuat misiuni de monitorizare în regiunea Attica, în jurul Parcului Naţional Schinia, precizează sursa citată.

"La acest moment, colegii noştri intervin la prima misiune de localizare şi lichidare a incendiului izbucnit în proximitatea mai multor locuinţe din zona Penteli, aflată în nord-estul Atenei", arată IGSU.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”