Arestare cu tâlc în Ucraina...

Arestare cu tâlc în Ucraina...

Un tribunal ucrainean a ordonat sâmbătă ca magnatul Ihor Kolomoisky să fie arestat pentru două luni sub suspiciunea de fraudă și spălare de bani, o mișcare surprinzătoare împotriva unuia dintre cei mai puternici oameni de afaceri ai țării.

Arestarea lui Kolomoisky, care se află sub sancțiunile SUA și este un susținător totodată al președintelui Volodymyr Zelenskiy, ale cărui alegeri le-a susținut în 2019, vine în timp ce Kievul încearcă să semnaleze progrese împotriva corupției din timpul războiului.

Avocații apărării au spus că Kolomoisky va face apel la hotărâre, punând la îndoială legalitatea acesteia, dar că nu va plăti o cauțiune de aproape 14 milioane de dolari pentru a-și asigura eliberarea, a informat postul Radio Liberty, citat de Reuters.

După o audiere la un tribunal districtual din Kiev sâmbătă seara, Kolomoisky, unul dintre cei mai bogați bărbați ai Ucrainei, a fost condus într-o jachetă de trening albastră în imaginile de la televizor. Nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat dosarul împotriva lui Kolomoisky sâmbătă dimineață, publicând fotografii pe Telegram Messenger care arată că i se înmânau documente de către ofițerii de securitate și le semnează.

„S-a stabilit că în perioada 2013-2020, Ihor Kolomoisky a legalizat mai mult de jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari) prin retragerea acestora în străinătate și prin utilizarea infrastructurii băncilor aflate sub controlul (lui)”, se arată într-un comunicat al agenției.

După hotărâre, Zelenskiy a părut să facă aluzie la caz în discursul său de seară, mulțumind agențiilor de aplicare a legii pentru că și-au dat dovadă de hotărâre în a aduce cauzele de lungă durată în fața justiției.

„Fără îndoială, nu vor mai exista „afaceri ca de obicei” de zeci de ani pentru cei care au jefuit Ucraina și s-au pus deasupra legii și oricăror reguli... Legea trebuie să funcționeze”, a spus el.

Kolomoisky este văzut ca unul dintre oligarhii care au adunat bogății uriașe după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 și au exercitat o influență politică și economică uriașă.

Înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, Zelenski și echipa sa au adoptat o legislație care le cere oligarhilor să se înregistreze și să rămână departe de politică. Războiul a erodat puterea oligarhilor, deoarece activele industriale au fost distruse în est și sud, iar canalele lor de televiziune au funcționat într-un regim centralizat.

Înainte de a câștiga președinția, Zelenskiy a devenit proeminent ca comedian și a jucat rolul președintelui într-o emisiune difuzată pe un canal TV deținut de Kolomoisky. El neagă că Kolomoisky a avut vreo influență asupra guvernului.

În timpul războiului, Zelenskiy a subliniat represiunea Ucrainei împotriva corupției, deoarece Kievul a solicitat aderarea la Uniunea Europeană și speră să obțină zeci de miliarde de dolari pentru a ajuta la reconstruirea țării după război.

Detenția lui Kolomoisky nu este prima mișcare de război care îl implică.

În noiembrie anul trecut, statul a preluat controlul asupra participațiilor la marile companii strategice, unele dintre ele asociate cu omul de afaceri, invocând legile din timpul războiului pentru a ajuta efortul de război.

La începutul acestui an, oficialii de securitate au percheziţionat casa lui Kolomoisky în legătură cu o anchetă separată privind delapidarea şi evaziunea fiscală la cele două mari companii petroliere din ţară deţinute parţial de el.

Kolomoisky este un fost proprietar al băncii ucrainene PrivatBank, care a fost naționalizată la sfârșitul anului 2016, ca parte a unei curățări a sistemului bancar.

El deține active în sectorul energetic, bancar și în alte sectoare, inclusiv un canal de televiziune influent.

Statele Unite au impus sancțiuni lui Kolomoisky în 2021 „din cauza implicării sale într-o corupție semnificativă”. Autoritățile americane au susținut, de asemenea, că Kolomoisky și un partener de afaceri au spălat fonduri furate prin intermediul Statelor Unite. Kolomoisky a negat orice faptă greșită.

(1 USD = 36,5686 grivne)


AOVR3CUMIJIJ3DVVNZLW3TTQI4.avif


RK5Y3GBOGVLHTJF5ZBBVKVBR6U.avif



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat