Argentina include Insulele Malvine în platoul său continental

Argentina include Insulele Malvine în platoul său continental

Guvernul argentinian a salutat luni o decizie a unei comisii ONU de a aproba extinderea platoului continental al Argentinei, care include și Insulele Malvine, a căror suveranitate este subiect de dispută între Buenos Aires și Londra, scrie AFP.

Comisia privind limitele platoului continental, un organism științific creat de ONU, a aprobat un raport prezentat de Buenos Aires în 2009 care include Insulele Malvine în teritoriul său maritim, a afirmat într-un comunicat șefa diplomației argentiniene, Susana Malcorra.

Platoul continental al Argentinei a fost mărit cu 1,7 milioane de kilometri pătrați, a detaliat ea, adăugând că această decizie este crucială pentru revendicările țării sale asupra arhipelagului britanic, situat într-o zonă bogată în petrol din Atlanticul de Sud.

Este "o victorie importantă a politicii externe a Argentinei care reafirmă drepturile noastre de suveranitate în zona Atlanticului de Sud", a declarat Susana Malcorra.

Insulele Malvine (Falkland, în engleză), situate la 400 km de coastele argentiniene și la 12.700 km de Londra, se află în centrul unui conflict de suveranitate între Argentina și Marea Britanie.

În 1982, trupele dictaturii argentiniene de la acea dată au ocupat militar insulele, antrenând un război de 74 de zile care s-a soldat cu victoria Marii Britanii. În lupte și-au pierdut viața 649 de soldați argentinieni, 255 de britanici și trei locuitori ai arhipelagului.

În cursul unui referendum organizat în 2013, locuitorii arhipelagului și-au reafirmat masiv atașamentul față de coroană britanică, rezultatul fiind 1513 voturi pentru și numai trei împotrivă.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

3 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate