Argentina: Preşedintele şi prima doamnă au plătit o amendă pentru un dineu în plină pandemie

Argentina: Preşedintele şi prima doamnă au plătit o amendă pentru un dineu în plină pandemie

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez şi prima doamnă au achitat o amendă de 3 milioane de pesos (circa 22.500 de euro), sub formă de donaţie caritabilă, în schimbul abandonării urmăririlor judiciare pentru un dineu aniversar în plină pandemie, dineu ce a provocat scandal în Argentina, informează luni AFP.

Un judecător federal a omologat luni propunerea preşedintelui de "reparaţie economică", posibilitate prevăzută de lege, şi virarea sumei de 1,6 milioane de pesos către un prestigios institut de cercetare bacteriologică şi vaccinală, Institutul Malbran. Partenera preşedintelui, Fabiola Yanez, a propus 1,4 milioane de pesos, propunere care de asemenea a fost omologată.

Un acord prealabil a fost convenit între şeful statului şi serviciile procurorului, care necesita validarea de către un judecător. Decizia sa subliniază că "nu există nicio controversă între părţi în ceea ce priveşte calificarea juridică a actului (...), măsura prejudiciului şi proporţionalitatea ofertei", iar în virtutea acestor lucruri acordul pentru reparaţie a putut fi omologat.

Justiţia argentiniană, sesizată de opoziţie, a declanşat o anchetă pentru încălcarea protocolului sanitar împotriva lui Fernandez, preşedinte de centru-stânga la putere de la sfârşitul lui 2019, după scurgerea în spaţiul public, în 2021, a unor fotografii de la un dineu aniversar dat pe 14 iulie 2020 pentru prima doamnă, la reşedinţa oficială Quinta de Olivos, la periferia capitalei Buenos Aires.

Argentina, în special capitala, era în acel moment într-o carantină strictă, cu interzicerea reuniunilor, inclusiv pentru înmormântări.

Fernandez, el însuşi profesor de drept penal, a pledat (că a comis) "nu un act răuvoitor, ci de imprudenţă şi neglijenţă", o "eroare", un "derapaj", într-un context de "vârtej în gestionarea pandemiei".

El s-a prezentat el însuşi în faţa justiţiei şi a propus să vireze o sumă de patru ori mai mare decât jumătate din salariul său către Institutul Malbran. Procurorul a fixat simbolic amenda la preţul unui aparat de respiraţie artificială şi al unei internări la secţia de terapie intensivă.

Potrivit mai multor mass-media din Argentina, şeful statului a contractat un împrumut bancar pentru a putea achita amenda.

Publicarea unei fotografii de la dineu, cu circa zece invitaţi, a declanşat un val de critici, în cadrul opoziţiei, dar şi al majorităţii parlamentare. Potrivit unor analişti, această fotografie a avut un impact puternic odată cu apropierea alegerilor legislative de la mijloc de mandat, în noiembrie 2021, când coaliţia aflată la putere şi-a pierdut majoritatea în Senat.

Fernandez, 63 de ani, formează un cuplu din 2014 cu Fabiola Yanez, fostă jurnalistă şi actriţă, în vârstă de 40 de ani. Aceasta a născut în aprilie un băiat. Fernandez este deja tatăl unui băiat de 27 de ani dintr-o relaţie precedentă: Estanislao Fernandez, un celebru "drag queen" cu numele de scenă Dyhzy.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro