Argeș: Primii cinci inculpați din dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești, condamnați definitiv

Argeș: Primii cinci inculpați din dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești, condamnați definitiv

Curtea de Apel Pitești a pronunțat primele condamnări definitive în dosarul privind cazurile de sclavie de la Berevoești, cinci inculpați primind pedepse de până la cinci ani și patru luni de închisoare.

Potrivit încheierii de ședință publicată marți pe portalul instanțelor de judecată din Argeș, Curtea de Apel Pitești a respins în urmă cu o zi, ca nefondate, apelurile declarate de Ciprian Onică, Aurel Onică, Viorel Grancea, Ionuț Grancea și Silvia Grancea împotriva sentinței Tribunalului Argeș din 15 martie 2017, care a rămas definitivă. Potrivit sentinței, cei cinci inculpați primiseră pedepse cu executare cuprinse între trei ani și cinci ani și patru luni, pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat.

Primii patru inculpați se aflau deja în arest preventiv, în timp ce Silvia Grancea, aflată în arest la domiciliu, a fost ridicată e polițiști și condusă la Penitenciarul Mioveni pentru executarea pedepsei.

Curtea de Apel Pitești încă nu s-a pronunțat în cazul celorlalte dosare privind cazurile de sclavie de la Berevoești, în care Tribunalul Argeș a decis, de asemenea, condamnări la închisoare cu executare pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat.

Dosarele au fost trimise în instanță de procurorii Serviciului teritorial Pitești al DIICOT la sfârșitul anului 2016, cei peste 30 de inculpați fiind împărțiți în mai multe loturi.

Potrivit DIICOT, începând cu anul 2008 s-au constituit mai multe grupuri infracționale structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea. În unele cazuri, victimele erau răpite din locuri publice sau chiar din propriile locuințe, fiind ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forțate să efectueze zilnic diverse activități, atât în gospodăriile suspecților, cât și în apropierea localității.

Victimele erau amenințate și lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate, în condițiile în care erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.

Procurorii mai susțin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau, li se ofereau resturi alimentare, apoi erau legate cu lanțuri sau chingi sau încuiate pe timpul nopții, ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare — erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece și caldă, erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților și li se arunca mâncarea pe jos.

De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

În acest dosar au fost arestate preventiv, în iulie 2016, 37 de persoane, atât bărbați cât și femei. După cinci luni, instanța a admis ca femeile să fie plasate în arest la domiciliu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale