Argeș: Zăpadă de 115 centimetri și risc mare de avalanșă în Făgăraș

Grosimea stratului de zăpadă a ajuns la 115 centimetri în zona de creastă a masivului Făgăraș, riscul de producere a avalanșelor fiind mare, a anunțat sâmbătă directorul Serviciului Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș, Ion Sănduloiu.

"Riscul de avalanșă este de gradul 4 la altitudini de peste 1.800 de metri, fiind modificat în creștere. La altitudini de sub 1.800 de metri, riscul de avalanșă este de gradul 2", a precizat Sănduloiu.

Conform scalei europene de risc de avalanșă, în cazul gradului 4 de risc, mare, stratul de zăpadă este puțin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanșarea fiind probabilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare. În cazul gradului 2 de risc, moderat, declanșările de avalanșe sunt posibile mai ales din cauza supraîncărcării cu schiori sau turiști, dar nu sunt așteptate declanșări spontane de avalanșe de mare amploare.

Potrivit unui comunicat al SPJS Argeș, toate traseele montane din județ care se află la altitudini superioare celei de 1.500 de metri rămân închise, din cauza riscului de producere a avalanșelor.

Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

"În afara echipamentului obligatoriu iarna, constând în încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari și piolet, trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Chiar și în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turiștii să aibă încălțări și îmbrăcăminte de iarnă și o lanternă, pentru situațiile în care sunt nevoiți să se deplaseze pe jos. Nu se recomandă parcarea mașinilor la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă. În această perioadă este necesară o prudență mărită, pentru a evita situațiile nedorite", se arată în comunicatul SPJS Argeș.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I