Arheologie - Detaliile unui întreg oraş roman, dezvăluite cu ajutorul tehnologiei georadar

Arheologie - Detaliile unui întreg oraş roman, dezvăluite cu ajutorul tehnologiei georadar

Băi, o piaţă, un templu şi chiar o vastă reţea de canalizare au fost descoperite într-un vechi oraş roman cartografiat cu precizie de cercetători, în premieră, fără ca nicio piatră să fi fost mutată, relatează marţi AFP.

Pentru această realizare, o echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile Cambridge din Marea Britanie şi Gent din Belgia au utilizat un radar de penetrare a solului (GPR), sau georadar, pentru a sonda adâncimile celor 30,5 hectare din Falerii Novi, dezvăluind detaliile îngropate.

"Este prima dată când această tehnologie a fost utilizată pentru a cartografia un întreg oraş", a declarat pentru AFP Martin Millett de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului publicat marţi în Antiquity.

Tehnologia poate ''vedea'' sub suprafaţă cu ajutorul unei antene de radar care trimite în pământ un semnal electromagnetic prin intermediul unei unde radio şi ''ascultă'' ecourile reflectate de obiecte, notează Reuters. Echipamentul GPR a fost deplasat în zonă cu un vehicul de teren. ''Acest lucru schimbă cu adevărat modul în care putem studia şi înţelege oraşele romane - calea viitorului pentru arheologie'', a adăugat Millett.

Situat în regiunea Lazio, la aproximativ 50 de kilometri de capitala Italiei, oraşul a fost fondat în anul 241 î.e.n. şi a fost locuit până în 700 e.n. După anii '90, fosta aşezare a făcut obiectul săpăturilor şi studiilor. Tehnologia GPR a permis însă cercetătorilor să vadă cum a evoluat oraşul de-a lungul secolelor.

Conform datelor obţinute de oamenii de ştiinţă, ''planul Falerii Novi s-a dovedit a fi mult mai puţin standardizat decât cel al multor alte oraşe romane, cum ar fi de exemplu Pompeii'', conform unui comunicat emis de Universitatea Cambridge.

''Templul, clădirea pieţei şi complexul termal, descoperite în timpul acestei cercetări sunt mai elaborate din punct de vedere arhitectural decât ceea ce ar fi fost de aşteptat pentru un oraş mic'', cu o populaţie de circa 3.000 de locuitori şi cel puţin 60 de case mari, după cum notează Reuters.

Cercetătorii au descoperit de asemenea o serie surprinzătoare de conducte de apă. Ţevile traversează o mare parte din Falerii Novi, trecând chiar şi pe sub clădiri, nu doar de-a lungul străzilor, aşa cum este cazul cel mai frecvent.

''Nivelul uimitor al detaliilor la care am ajuns la Falerii Novi şi caracteristicile surprinzătoare pe care le-a dezvăluit GPR-ul sugerează că acest tip de studiu ar putea transforma modul în care arheologii investighează siturile urbane'', a remarcat Martin Millett.

Activitatea este însă una de durată - analiza cantităţii imense de date strânse cu ajutorul tehnologiei GPR poate dura câteva luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro