Arheologii au descoperit un oraş mayaş pe un şantier de construcţii din Mexic

Arheologii au descoperit un oraş mayaş pe un şantier de construcţii din Mexic

Arheologii au dezgropat ruinele unui străvechi oraş mayaş cuprinzând palate, piramide şi pieţe pe şantierul de construcţie al unui viitor parc industrial în apropiere de Merida, pe Peninsula Yucatan din Mexic, informează Reuters.


Foto: (c)Lorenzo Hernandez/REUTERS


Ansamblul, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au precizat arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida.


Foto: (c)Lorenzo Hernandez/REUTERS


''Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici'', a spus Carlos Peraza, unul dintre arheologii care a condus operaţiunile de excavare a oraşului, locuit aproximativ în perioada 600-900 e.n.


Foto: (c)Lorenzo Hernandez/REUTERS


''Erau oameni din diferite clase sociale... preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici'', a spus Peraza.


Foto: (c)Lorenzo Hernandez/REUTERS


Cercetătorii au localizat de asemenea în apropiere morminte ale unor adulţi şi copii, îngropaţi alături de unelte din obsidian şi flint, jertfe şi alte obiecte.

Foto: (c)Lorenzo Hernandez/REUTERSRămăşiţe ale vieţii marine au fost de asemenea descoperite în zonă, sugerând că rezidenţii oraşului îşi suplimentau dietele bazate pe agricultură pescuind de-a lungul coastei din apropiere.


Foto: (c)Lorenzo Hernandez/REUTERS


Xiol a fost descoperit după ce a fost demarată construcţia unui parc industrial. Construcţia parcului va continua, deşi fragmentele arheologice vor fi conservate, potrivit proprietarilor terenului.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

3 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

4 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie

5 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul