Arheologii au descoperit zeci de morminte egiptene rare, conţinând sicrie din lut

Arheologii au descoperit 83 de morminte din Egiptul Antic care au drept caracteristică faptul că rămăşiţele omeneşti nu erau puse în sarcofage ci în sicrie din lut, conform unui comunicat al Ministerului egiptean pentru Antichităţi, transmite vineri Live Science.

 Optzeci dintre morminte provin din perioada civilizaţiei Bhutto, sau a Egiptului de Jos, în prima jumătate a mileniului 4 î.Hr. Mormintele au fost descoperite cu ocazia unor săpături arheologice derulate în guvernoratul Dakahlia din nordul Egiptului, în apropierea Mării Mediterane.

 Echipa a descoperit şi trei morminte din perioada Naqada III, ce a durat din aproximativ 3200 până în 3000 î.Hr. Descoperirea acestor sicrie din lut, din perioada Naqada III, la Dakahlia este neobişnuită, conform lui Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt. În alte părţi ale Egiptului, în acea perioadă, elitele erau îngropate în morminte făcute din cărămizi de argilă sau în sicrie din lemn, în timp ce oamenii săraci erau îngropaţi direct în nişte gropi puţin adânci.

 Cultura Naqada este foarte veche, chiar şi după standardele egiptene. Ea datează din Epoca Bronzului, dinainte de instaurarea primei dinastii egiptene. Această descoperire indică faptul că, în această regiune, au trăit mulţi oameni în acea perioadă de timp, conform lui Waziri, care se aşteaptă ca arheologii să descopere şi mai multe astfel de morminte în situl arheologic.

 Mormintele excavate din perioada Naqada III conţin tezaure de artefacte. Printre acestea se numără ceramică, obiecte decorative din scoici, diferite boluri pentru "kohl" - produsul cosmetic cu care egiptenii se dădeau în jurul ochilor, unelte din piatră, amulete şi ornamente realizate din aur şi pietre semipreţioase.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I