Arheologii italieni au anunţat că este posibil să fi descoperit rămăşiţele legendarei Bazilici a lui Vitruviu

Arheologii italieni au anunţat că este posibil să fi descoperit rămăşiţele legendarei Bazilici a lui Vitruviu

Este posibil ca rămăşiţele legendarei Bazilici a lui Vitruviu, arhitectul roman din secolul I î.e.n, să fi fost în sfârşit găsite la Fano, în regiunea italiană Marche, au anunţat arheologii sâmbătă, transmite agenţia de presă ANSA, citată de Agerpres.

Vitruvius on Architecture de Thomas Gordon Smith. FOTO Wikipedia

Bazilica lui Vitruviu - arhitectul redescoperit de Leonardo da Vinci şi de alte personalităţi renascentiste - care a fost menţionată în tratatul său "De Architectura", lucrare rămasă un text clasic secole la rând, este posibil să fi fost descoperită pe un şantier din oraşul costier situat în nordul Marche, nu departe de bijuteria renascentistă Urbino, au indicat arheologii.

Ce au găsit arheologii sunt vestigiile unei clădiri cu o importantă funcţie publică în epoca romană. Acestea au fost scoase la lumină în urma unor lucrări de construcţie, în zona în care, potrivit unor experţi, s-ar fi aflat cândva faimoasa bazilică.

„Ar putea fi Bazilica lui Vitruviu”

Reprezentanţi ai Supraintendenţei de Arheologie, Arte Frumoase şi Peisagistică din Ancona, Pesaro şi Urbino şi agenţi specializaţi din cadrul Comandamentului Carabinierilor pentru Protecţia Patrimoniului Cultural au analizat cu ajutorul unei drone rămăşiţele importantei clădiri publice romane bogată în marmură preţioasă.

Rămăşiţele prezintă o asemenea bogăţie de marmură încât trebuie să fi aparţinut unei clădiri publice importante, potrivit supraintendenţei.

„Nu putem exclude că ar putea fi de fapt Bazilica lui Vitruviu. (...) Nu rămâne decât să aşteptăm rezultatele unei activităţi mai aprofundate de săpături şi analiză a complexului", a declarat pentru ANSA arhitecta Ilaria Venanzoni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”