Armata Chinei continuă manevrele din jurul Taiwanului şi simulează lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie

Armata Chinei continuă manevrele din jurul Taiwanului şi simulează lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie

China a început duminică a doua zi de manevre militare în jurul Taiwanului, în contextul în care Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat multiple survolări ale forţelor aeriene şi a transmis că monitorizează mişcările forţelor de rachete ale Chinei, lucru pe care şi SUA au anunţat că îl fac, transmite Reuters.

FOTO: Shutterstock

Tot duminică, postul de televiziune de stat din China, CCTV, a anunţat că armata chineză continuă exerciţiile de încercuire a Taiwanului, potrivit Agerpres.

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat că Taipeiul a detectat nouă nave de război şi 58 de avioane chineze în jurul insulei şi a informat că supraveghează mişcările armatei chineze cu ajutorul unui „sistem de strângere de informaţii şi de supraveghere comun”, potrivit AFP.

Armata chineză a efectuat simulări de lovituri de precizie asupra unor ţinte-cheie de pe insulă şi în apele înconjurătoare, a transmis CCTV.

Zeci de avioane ale armatei au fost desfăşurate pentru „a zbura în spaţiul aerian vizat” şi forţele terestre au efectuat exerciţii de „lovituri de precizie cu ţinte multiple”, potrivit CCTV.

China a început sâmbătă, pentru trei zile, exerciţii militare în jurul insulei, la o zi după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wens-a întors dintr-o scurtă vizită în SUA.

Canalele de comunicaţii americane cu China rămân deschise şi SUA au cerut în mod expres reţinere şi ca statu quo-ul să nu fie schimbat, a declarat un purtător de cuvânt al Institutului American din Taiwan, care joacă rolul de ambasadă a SUA în absenţa unor relaţii diplomatice oficiale cu insula, întrerupte în 1979.

Presa de stat din China a relatat că avioanele sunt înarmate cu muniţie reală. Şi avioanele forţelor aeriene taiwaneze transportă în mod normal muniţie reală atunci când sunt ridicate de la sol pentru a respinge incursiunile aparatelor de zbor chineze, scrie Reuters.

Sâmbătă seara târziu, Consiliul pentru Afacerile Oceanice al Taiwanului, care gestionează Garda de Coastă, a publicat pe canalul său de YouTube o înregistrare video în care apare una dintre navele sale care urmăreşte îndeaproape un vas de război chinez, fără a menţiona însă amplasarea exactă a navelor.

„Afectaţi grav pacea, stabilitatea şi securitatea regionale. Vă rugăm, faceţi cale întoarsă imediat şi plecaţi. Dacă veţi continua să înaintaţi vom trece la măsurile de expulzare”, anunţă prin radio un ofiţer al Gărzii de Coastă taiwaneze, adresându-se vasului chinez.

Într-o altă înregistrare video apare nava de război taiwaneză Di Hua, însoţind un vas al Gărzii de Coastă în ceea ce un ofiţer al Gărzii de Coastă numeşte „o confruntare” cu o navă de război chineză.

Totuşi, zborurile civile din jurul Taiwanului, inclusiv cele către Kinmen şi Matsu, două insule controlate de Taiwan, dar situate în apropierea coastei chineze, s-au desfăşurat cu normalitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!