Armata chineză anunță pentru prima dată aterizarea unui avion militar pe o insulă disputată

Armata chineză anunță pentru prima dată aterizarea unui avion militar pe o insulă disputată

Armata chineză a anunțat pentru prima dată că un avion militar a aterizat pe un nou aeroport aflat pe o insulă disputată, construită de Beijing în Marea Chinei de Sud, a informat luni presa oficială chineză, dând naștere la speculații referitoare la posibilitatea staționării de avioane de luptă chineze pe această insulă, relatează Reuters.

Statele Unite ale Americii au criticat construcția de către Beijing de insule artificiale în Marea Chinei de Sud, exprimându-și îngrijorarea că autoritățile chineze intenționează să le folosească în scopuri militare, deși China respinge aceste acuzații și susține că nu are intenții ostile.

Pista de aterizare de pe Fiery Cross Reef are o lungime de 3.000 de metri și este una dintre cele trei piste pe care China le construiește de peste un an în arhipelagul Spratly.

Teste pentru zboruri civile au început pe această insulă în luna ianuarie.

Într-un articol pe prima pagină, ziarul oficial al Armatei de Eliberare chineze a afirmat că o aeronavă militară de patrulare deasupra Mării Chinei de Sud a primit duminică un apel de urgență pentru a ateriza pe Fiery Cross Reef pentru a evacua trei muncitori grav bolnavi. Ei au fost transportați cu aeronava înapoi pe Insula Hainan pentru tratament, a precizat sursa citată.

Este pentru prima oară când armata chineză a recunoscut în mod public că un avion militar a aterizat pe Fiery Cross Reef, conform Global Times, care citează un expert militar spunând că zborul demonstrează că aerodromul corespunde standardelor militare și avioane de luptă ar putea fi staționate acolo în caz de război.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…