Armata daneză are 26 de fotografii cu o navă rusească în apropierea Nord Stream, făcute cu patru zile înaintea exploziei care a distrus gazoductul

Armata daneză are 26 de fotografii cu o navă rusească în apropierea Nord Stream, făcute cu patru zile înaintea exploziei care a distrus gazoductul

Nava specială rusă SS-750 se afla în apropierea conductelor Nord Stream cu patru zile înainte ca acestea să fie aruncate în aer, la 26 septembrie anul trecut. Nava specializată este proiectată pentru operațiuni subacvatice și are la bord un mini-submarin AS-26 Priz, scrie publicația daneză information.dk.

Nava rusească SS-750 Foto Ministerul rus al Apărării via Information.dk

Într-un răspuns la o cerere de acces la documente, Comandamentul Apărării de la Copenhaga a confirmat că 26 de fotografii ale navei rusești au fost făcute de pe o navă de patrulare daneză în zona de est de Bornholm, la 22 septembrie 2022.

„Acest lucru este incredibil de interesant. SS-750 este o navă specializată, concepută tocmai pentru operațiuni subacvatice", a declarat cercetătorul suedez, expert în Rusia Joakim von Braun.

Jacob Kaarsbo, analist senior la Think Tank Europe și fost veteran de 15 ani al Serviciului danez de informații al apărării, spune că informațiile "aruncă lumină asupra a ceea ce se întâmpla în zonă în zilele precedente" exploziei.

"Nava SS-750 este cea mai interesantă de confirmat, deoarece știm că are capacitatea de a efectua o astfel de operațiune", spune Kaarsbo.

Publicația daneză a dezvăluit anterior că Comandamentul Apărării se află în posesia a 112 imagini ale navelor rusești din zonă. Dar acum este prima dată când Ministerul Apărării danez confirmă că este vorba despre nava rusească specifică SS-750 cu mini-submarinul la bord.

În același timp, Comandamentul Apărării refuză să ofere acces la imaginile cu nava specială rusă, deoarece imaginile sunt "de natură informativă" și "fac parte din activitatea de informații".

Mai multe nave militare rusești

Publicația germană T-Online și analistul de informații din surse deschise Oliver Alexander au descris anterior SS-750 ca fiind una dintre cele șase nave militare rusești care s-ar fi aflat în zonă în zilele premergătoare exploziei conductei. Această afirmație se baza, printre altele, pe informații din surse anonime și pe imagini din satelit care arătau că SS-750 a părăsit portul din Kaliningrad în același timp cu navele Aleksandr Frolov și SB-123, printre altele.

Aceste fotografii din satelit, împreună cu datele AIS de la un remorcher, indică faptul că SS-750 a plecat din Kaliningrad la 21 septembrie 2022, la ora 00:22. Transmițătoarele AIS sunt utilizate în mod obișnuit de navele mari pentru a completa informațiile oferite de radar. Acestea transmit informații precum numele navei, numărul, direcția, pescajul și viteza navei și pot fi astfel folosite pentru a cartografia comportamentul navelor.

SS-750 a navigat chiar și fără ca sistemul AIS să fie pornit. Cu toate acestea, remorcherul Alexandr Frolov avea AIS-ul pornit când a părăsit portul naval rusesc. Datele AIS ale acestei nave arată că convoiul de nave militare se îndrepta spre Bornholm, dar la nord de Polonia, AIS-ul remorcherului a fost, de asemenea, oprit. Până în prezent, s-a presupus că SS-750 și celelalte cinci nave au continuat spre zona în care au fost aruncate în aer conductele Nord Stream câteva zile mai târziu. Acum, Comandamentul Apărării a confirmat că SS-750 a fost observată în zonă.

"Aceasta este o confirmare clară. Această navă face parte din pregătirea Rusiei pentru submarine și operațiuni subacvatice. Teoretic, nava ar fi putut fi acolo din alte motive, dar momentul în care s-a aflat în acel loc și în acel moment este special", spune analistul Oliver Alexander.

Joakim von Braun a lucrat atât pentru serviciile de informații civile, cât și pentru cele militare suedeze și a scris manuale despre serviciile de informații rusești și despre activitățile militare subacvatice rusești.

El leagă noile informații potrivit cărora apărarea daneză a observat SS-750 în zona de est de Bornholm de rapoartele anterioare despre cele șase nave militare rusești:

"Acest lucru indică faptul că multe dintre informațiile care au ieșit la iveală anterior sunt corecte. Grupul de șase nave menționat este un grup care a fost alcătuit exact pentru acest tip de operațiune. Este foarte probabil ca aceste nave să fi fost implicate în operațiunea de sabotaj", a declarat Joakim von Braun.

Scurgeri de gaze din Nord Stream, după explozie Foto EPA EFE

Scurgeri de gaze din Nord Stream, după explozie Foto EPA EFE

Mai multe țări au trimis nave

Cele 26 de imagini cu SS-750 au fost realizate de nava de patrulare daneză P524 Nymfen la 22 septembrie 2022.

După cum a relatat anterior publicația daneză, din răspunsul unităților militare ale mai multor țări a reieșit clar că în jurul datei de 21-22 septembrie 2022 se întâmpla ceva suspect în zona de est de Bornholm. În decurs de câteva ore, forțele armate daneze, suedeze și germane au trimis nave în zona respectivă, care a fost survolată și de avioane de supraveghere atât din Suedia, cât și din Polonia.

În plus, în apropiere se aflau și nave americane, iar un elicopter de supraveghere american se afla în aer deasupra Mării Baltice.

Nava de patrulare daneză P524 Nymfen a plecat din Rødbyhavn în seara zilei de 21 septembrie și a ajuns în zona de la est de Bornholm la scurt timp după ora șase dimineața.

Nava de patrulare a navigat înainte și înapoi într-o zonă situată la sud și la est de punctele unde au avut loc exploziile și, la un moment dat, a încetinit până la oprire în zonă.

Așadar, nava rusă a fost fotografiată undeva pe această rută. Nu se știe încă ce conțin cele 86 de imagini rămase de la Comandamentul Apărării cu nave rusești.

Până în prezent, Comandamentul Apărării nu a dorit să intre în detalii cu privire la ceea ce făcea P524 Nymfen în zonă, ci doar a răspuns în scris:

"Mișcările lui P524 Nymfen în jurul datei de 22 septembrie 2022 au urmat sarcinile normale ale unității, care a fost desfășurată ca parte a supravegherii maritime în apele daneze".

Cu toate acestea, datele arată că aceasta a fost prima dată când P524 Nymfen a fost în zonă în ultimii cinci ani. De asemenea, Kaarsbo evaluează modelele de navigație atât ale navei de patrulare daneze, cât și ale navelor internaționale ca fiind foarte neobișnuite.

"În mod evident, atât Danemarca, cât și Suedia patrulează după un model care este departe de a fi normal. Acesta nu este un loc în care nici suedezii, nici danezii nu merg în mod normal. Imaginea normală într-o zi normală din septembrie este că așa ceva nu se întâmplă", spune el.

Jurnaliștii danezi de la information.dk au întrebat anterior Comandamentul Apărării dacă P524 Nymfen a fost trimis să respingă nava rusă SS-750 echipată cu un mini-submarin și până la cinci alte nave militare rusești care ar fi putut fi prezente în același timp.

Dar Comandamentul Apărării nu a vrut să răspundă la această întrebare.

Exploziile de la Nord Stream sunt investigate în prezent de autoritățile daneze, suedeze și germane. Nu se știe când vor fi finalizate aceste anchete.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...