Armata își cumpără rachete PATRIOT de un miliard de euro

Armata își cumpără rachete PATRIOT de un miliard de euro

Ministerului Apărării Naţionale i s-a aprobat iniţierea procedurii de achiziţie de muniții pentru sistemele PATRIOT din dotarea Armatei Române. Mai exact, MApN dorește să-și crească cu 200 de unități stocul de rachete PAC-2 GEM-T. Costul: peste un miliard de euro.

FOTO Forțele Aeriene Române

“Prin scrisoarea de cerere – LOR (Letter of Request) din 27.03.2017 s-a solicitat Guvernului Statelor Unite ale Americii / USG achiziționarea și livrarea a şapte sisteme PATRIOT şi a unui număr de 56 rachete PAC-2 GEM-T, care reprezintă o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare. În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esenţial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) »/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziţiona prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency / NSPA)”, arată MApN în solicitare .

În document MApN fac și o serie de referiri la costurile tranzacției. “Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 mil. EUR, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 EUR, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS). Livrarea graduală a celor 200 rachete pentru România va permite distribuirea multianuală a efortului bugetar, atât pentru achiziție, cât și pentru mentenanța rachetelor pe ciclul de viață. Prezenta solicitare nu face obiectul completării stocurilor cu rachete PAC-3 MSE. Aceasta se va face printr-o procedură separată”, arată MApN.

Reaminitim că România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele sunt utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele şapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 56 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.

Fiecare sistem Patriot în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132 și patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE. Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune Patriot 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat