Armata israeliană folosește deja inteligența artificială pentru a distruge ținte inamice

Armata israeliană folosește deja inteligența artificială pentru a distruge ținte inamice

Armata israeliană folosește deja inteligența artificială pentru a selecta ținte de atacuri aeriene și pentru a organiza logistica de război, relatează Bloomberg.

Roiuri de drone lansate de armata israeliană FOTO Arhivă

Unii oficiali israelieni susțin că armata lor folosește deja un sistem de recomandare bazat pe inteligența artificială care poate procesa „cantități uriașe de date” pentru a selecta ținte de atac. Raidurile planificate pot fi apoi asamblate rapid cu un alt model de inteligență artificială numit Fire Factory, care utilizează date aprobate de armată pentru a calcula încărcăturile de muniție și pentru a prioritiza printre mii de ținte.

În timp ce ambele sisteme sunt supravegheate de operatori umani care verifică și aprobă țintele, precum și planurile de atacuri aeriene, tehnologia nu face încă obiectul vreunei reglementări internaționale sau la nivel de stat. Susținătorii acestei tehonologii declară că algoritmii avansați ar putea depăși capacitățile umane și ar putea ajuta armata să reducă pierderile, în timp ce criticii săi avertizează asupra unor consecințe potențial devastatoare ale recurgerii la sisteme tot mai autonome.

„Dacă există o greșeală de calcul legat de inteligența artificială, atunci pe cine dăm vina pentru această greșeală?”, se întreabă Tal Mimran, profesor de drept internațional la Universitatea Ebraică din Ierusalim și fost consilier juridic al armatei israeliene. „Poți nimici o întreagă familie pe baza unei greșeli”, avertizează el.

Detaliile privind utilizarea operațională a inteligenței artificială de către armata israeliană rămân în mare parte clasificate, însă unii oficiali au dat de înțeles că armata israeliană au recurs la ea în Fâșia Gaza. De altfel, în 2021, armata israeliană a descris conflictul de 11 zile din Gaza ca fiind primul „război cu inteligență artificială” din lume.

În plus, instrumentele bazate pe inteligență artificială, precum Fire Factory, sunt adaptate pentru scenariul unui război total. „Ceea ce înainte dura ore, acum durează câteva minute, plus alte câteva minute pentru revizuirea umană”, a declarat pentru Bloomberg un colonel din cadrul unității de transformare digitală a armatei israeliene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”