Armata privată a lui Putin, acuzată că a comis cel mai oribil masacru de până acum

Armata privată a lui Putin, acuzată că a comis cel mai oribil masacru de până acum

Mercenarii ruși din infamul grup Wagner, pe care unii l-au numit „armata privată” a lui Vladimir Putin, au îngrozit cu atrocitările lor o comunitate din Republica Centrafricană (RCA), acolo unde au început să activeze în urmă cu aproximativ patru ani.

Mercenari Wagner în Republica Centrafricană / Sursă foto: corbeaunews-centrafrique.com

Nas Ali a fost martor la un barbar act de violență săvârșit de brutala grupare de mercenari, relatează The Daily Beast.

În timp ce purta o conversație cu o prietenă sub un copac de mango la aproximativ 50 de metri de casa lui și avea o vedere bună asupra complexului său de unde stăteau amândoi în satul Bèzèrè din vestul RCA, tânărul de 32 de ani a spus că a văzut în depărtare cum aproximativ 12 paramilitari ruși au apărut de nicăieri, le-au târât pe soțiile a doi dintre vecinii săi afară din complex, le-au înjunghiat în abdomen și apoi le-au scos intestinele.

„Femeile țipau și cerșeau milă. Soldații albi (așa cum se referă cei din RCA la mercenarii Wagner ca) nu le-au ascultat. Au ucis femeile și le-au scos stomacul și intestinele”, a declarat Ali, care acum trăiește ca refugiat în Camerun, pentru The Daily Beast.

Incidentul, potrivit lui Ali și unui alt martor, a avut loc pe 6 decembrie anul trecut. Au spus că cel puțin alte șase femei din Bèzèrè au fost ucise în același mod în sat.

„În timp ce părăseam satul, am văzut cadavrul unei femei care era însărcinată. Au tăiat-o, i-au îndepărtat copilul și intestinele și le-au lăsat deasupra cadavrului ei”, a declarat Malik Tete, un zidar în vârstă de 29 de ani, care a fugit din Bèzèrè în Camerun după incident.

În urma violențelor din Bèzèrè, mii de oameni, potrivit lui Ali și Tete, au fugit din sat în Bocaranga, la aproximativ 27 de kilometri sud-est de Bèzèrè. Mulți alții, inclusiv martorii, au căutat refugiu în așezările pentru refugiați din partea de est a Camerunului.

„Ne-a fost teamă că acești soldați albi se vor întoarce și ne vor ucide pe toți, așa că a trebuit să părăsim satul. Dacă nu am fi fugit, probabil că am fi fost morți până acum”, a spus Ali, care a fugit în orașul Ngaoundere din regiunea centrală Adamawa a Camerunului.

Nu numai în Bèzèrè rușii ar fi măcelărit femei în decembrie anul trecut. În comunitatea Létélé din apropiere, localnicii au declarat pentru The Daily Beast că au găsit cadavrele despicate ale patru femei care zăceau moarte în diferite locații în ziua în care mercenarii ruși au luat cu asalt satul în căutarea rebelilor din grupul Return, Reclamation, Rehabilitation (3R).

„Am văzut cu ochii mei când un soldat alb a înjunghiat o femeie cu un cuțit în burtă. Au spus că este pedepsită pentru că s-a căsătorit cu un bărbat care lucra pentru un grup rebel”, a declarat Bissafi, un fermier de 30 de ani, care locuiește acum în capitala Bangui.

Având în vedere modul în care victimele ar fi fost ucise, rușii „au vrut în mod clar să tortureze femeile până la moarte”, a spus Sylvestre, a cărui identitate, precum și în cazul altor martori care locuiesc în RCA, este protejată de publicația The Daily Beast prin identificarea doar prin prenume pentru a nu risca să devină ținta răzbunării.

Cei care le-au recunoscut pe unele dintre presupusele victime atât în ​​Bèzèrè, cât și în Létélé au spus că sunt femei care locuiesc în zonele din cele două sate în care rebelii fracțiunii 3R, una dintre cele mai puternice grupuri armate din RCA - care se prezintă ca o miliție de autoapărare -, au fost activi.

„Ei (n.r. - mercenarii ruși) cred că toți bărbații din zonele în care rebelii 3R sunt prezenți fac parte din grupul rebel. De fiecare dată când întâlnesc oameni din aceste zone îi acuză că îi susțin pe rebeli și chiar îi atacă fizic”, a declarat Souleyman, un justițiar local din Létélé.

Unele dintre victime, potrivit lui Souleyman, care a luat legătură cu familiile lor, precum și cu persoanele care au asistat la crime, sunt soțiile unor tineri acuzați că sunt „prea prietenoși” cu militanții 3R.

Format în mare parte din păstori musulmani de vite, grupul 3R a fost înființat inițial în 2015 pentru a proteja populația minoritară Puehl din nord-vestul RCA, unde conflictele cu fermierii sunt frecvente. În decembrie 2020, grupul s-a alăturat Coaliției Patrioților pentru Schimbare (CPS), o alianță a grupurilor armate din RCA, care a început o ofensivă chiar înainte de alegerile prezidențiale din țară pentru a opri realegerea președintelui Faustin Archange Touadéra și a răsturna guvernul acestuia. Rebelii vizează în mod constant forțele RCA și pe paramilitarii ruși aliați care, ca răspuns, au condus o contraofensivă împotriva militanților. Dar, așa cum au susținut un număr de localnici, rușii ar putea acum să îi implice în război pe civilii care trăiesc în comunitățile în care acești rebeli își desfășoară activitatea.

„Este trist că ei (n.r. - mercenarii ruși) le vizează acum pe femeile noastre. Cunosc două persoane ale căror soții au fost ucise cu brutalitate în decembrie de acești soldați ruși”, a declarat pentru The Daily Beast Djibril, un miner artizanal născut în Bèzèrè, care locuiește în prezent în orașul Berbérati din sud-vest.

Nici guvernul RCA, nici Yevgeny Prigozhin, un prieten apropiat al președintelui Vladimir Putin, care conduce grupul Wagner, nu au răspuns cererii publicației The Daily Beast de a comenta presupusele eviscerări ale femeilor din Bèzèrè și Létélé. E-mailurile trimise purtătorului de cuvânt al Ministerului Comunicațiilor și Media din RCA și către Concord Management, o companie deținută majoritar de Prigozhin, au rămas fără răspuns.

Un oficial local din Prefectura Ouham, care acoperă Bèzèrè și Létélé, a declarat pentru The Daily Beast că guvernul prefecturii cunoștea presupusele incidente din cele două zone și a informat autoritățile din Bangui despre acestea.

„Nimeni (n.r. - din Bangui) nici măcar nu a condamnat măcar ceea ce li s-a făcut femeilor din comunitățile implicate. Este atât de trist!”, a spus oficialul care a vorbit sub anonimat deoarece nu era autorizat să vorbească pe această temă.

Au existat până acum rapoarte despre forțe care au legătură cu Rusia ce vizează femeile din RCA. În mai, The Daily Beast a raportat cum mercenarii Wagner ar fi luat cu asalt un spital din capitala Bangui în luna anterioară și au atacat de mai multe ori mamele care se recuperau după naștere, precum și personalul medical care le îngrijea. Una dintre victime, potrivit unui agent de știri local independent care a vorbit cu un martor ocular, ar fi fost agresată sexual ore în șir de mercenari.

Surse care au vorbit cu The Daily Beast despre presupusele incidente au spus că sunt îngrozite de faptul că victimele poate nu aveau nicio legătură cu cei pentru ale căror fapte erau pedepsite.

„Să privești femeile neajutorate care cerșesc pentru viața lor și să le vezi sacrificate ca niște animale este cel mai rău lucru pe care un omîl poate face altuia. Nu am cuvinte să descriu ce au făcut acești soldați (n.r. - ruși)”, a declarat Ali.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...