Armata rusă atacă Ucraina cu rachete produse în 2023

Armata rusă atacă Ucraina cu rachete produse în 2023

Atacurile rusești asupra unor regiuni din vestul și centrul Ucrainei, în 15 august, au fost efectuate cu rachete produse în 2023, a anunțat șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andri Iermak. Acestea conțin microcipuri fabricate peste hotare, a precizat el, potrivit New Voice of Ukraine.

Bombardier Tupolev Tu-95MS cu rachete KH-101 FOTO SHUTTERSTOCK

Potrivit lui Iermak, atacurile din 15 august asupra Liov, Luțk și Ivano-Frankivsk - vest; Dnipro- și Cerkasi - centru, printre altele, au fost efectuate inclusiv cu rachete Kh-101 fabricate în aprilie 2023.

El a adăugat că Kievul continuă să colaboreze cu partenerii internaționali pentru a aplica mai strict sancțiunile occidentale existente privind comerțul cu Rusia, al căror scop principal este să priveze Moscova de accesul la componente tehnologice moderne. Totuși, el a avertizat că este nevoie de o sporire a sancțiunilor pentru a împiedica Rusia să achiziționeze componente critice și să fabrice rachete.

Revista „Newsweek” a relatat anterior că Rusia importă agresiv componente vitale din Occident pentru producția de arme, eludând astfel sancțiunile. O cantitate considerabilă de mărfuri trece prin China, iar peste 60% din componentele importate provin de la companii americane.

Potrivit datelor ucrainene, 1.057 de componente fabricate în străinătate au fost descoperite în 58 de echipamente militare rusești diferite.

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat, de asemenea, că Rusia obține componente occidentale care sunt folosite pentru rachetele cu care bombardează orașele ucrainene. Rămășițele recuperate ale rachetelor rusești conțineau piese provenite din Statele Unite, Japonia și Germania.

Directorul executiv al Comisiei Independente Anticorupție, Olena Tregub, a informat în timpul unei reuniuni a Comisiei Helsinki a Congresului SUA că Statele Unite și Elveția sunt principalii producători de componente pentru armamentul rusesc folosit în războiul dus împotriva Ucrainei.

Atacuri asupra unor obiective civile situate departe de linia frontului

Pe 15 august, armata invadatoare rusă a tras 28 de rachete de croazieră, forțele aeriene ucrainene reușind să intercepteze 16 dintre ele, potrivit unui comunicat publicat pe Telegram.

Acestea au inclus: 4 rachete de croazieră Kh-22 lansate din bombardiere Tu-22M3, 20 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555, 4 rachete de croazieră Kalibr lansate de pe o fregată din Marea Neagră, în apropiere de Ialta.

Au mai fost lansate și opt rachete ghidate sol-aer S-300/S-400 care au vizat zone din regiunile Dnipropetrovsk (centru) și Zaporojie (vest), au precizat forțele aeriene ucrainene.

Rachetele au lovit obiective civile în Liov, Luțk și Ivano-Frankivsk - vest; Dnipro- și Cerkasi - centru, printre altele.

În Liov, cel puțin 15 persoane au fost rănite, cea mai tânără victimă având 10 ani. Au fost avariate o grădiniță și 20 de case.

În Luțk, cel puțin trei persoane au fost spitalizate, iar trei au fost ucise.

În Dnipro, a fost distrus un complex sportiv popular, care găzduia campionate naționale și sute de copii zilnic. Două persoane au fost rănite.

În Smila, în regiunea Cerkasi, au fost lovite o unitate medicală și o întreprindere privată, atacul lăsând o parte a orașului fără apă.

În Zaporojie, o rachetă a distrus stadionul unei școli locale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”