Armata rusă continuă bombardamentele în Doneţk. La Nikolaev, peste 50 de persoane au fost rănite în urma bombadamentelor

Armata rusă continuă bombardamentele în Doneţk. La Nikolaev, peste 50 de persoane au fost rănite în urma bombadamentelor

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), pe front Rusia îşi continuă o aşa-numită ''pauză operaţională'' începută după ce a ocupat oraşul strategic Lisiceansk şi a obţinut astfel controlul deplin al regiunii Lugansk, înainte de a continua ofensiva către Doneţk, cealaltă provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, conform Agerpres .

Totuşi, conform aceleiaşi surse, trupele ruse desfăşoară ''ofensive terestre limitate şi raiduri aeriene, cu artileria şi rachetele pe toate axele''. Aceste atacuri s-au soldat în ultimele 24 de ore cu 24 de morţi şi 21 de răniţi în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko.

''Rusia îşi concentrează probabil echipamente către Siversk, la circa 8 kilometri vest de actuala linie a frontului'' şi la est de Sloviansk şi ''există o posibilitate realistă ca Siversk să fie obiectivul tactic imediat al Rusiei, ale cărei forţe încearcă să progreseze către cel mai probabil obiectiv operaţional al lor, zona urbană Sloviansk-Kramatorsk'', estimează Ministerul britanic al Apărării.

Armata ucraineană afirmă că a respins o tentativă de înaintare rusească în apropiere de Sloviansk, dar a recunoscut un avans al inamicului la sud de Siversk.

Mai mult de o companie de tancuri ruseşti a fost distrusă în ultimele două zile în luptele din estul Ucrainei, a susţinut vineri Statul Major al armatei ucrainene, citat de agenţia ucraineană Unian, subliniind că ziua de joi a fost extrem de "fierbinte" în zona Donbasului, după ce Ministerul rus al Apărării declarase că forţele ruse au luat o pauză operaţională pentru regrupare, reaprovizionare şi refacerea forţei de luptă.

Primele două tancuri ruseşti au fost distruse la începutul ofensivei printr-o ambuscadă, iar următorul grup de tancuri a fost scos din luptă cu ajutorul RPG-urilor, lansatoarelor NLAW şi Javelin, alte două fiind distruse de artilerie, conform comunicatului oficial, în care mai notează că în această luptă au fost implicaţi militari ai Brigăzii 80 de asalt a Forţelor aeropurtate ucrainene.

Trupele aeropurtate, în cooperare cu alte forţe, au eliminat 12 tancuri, 5 vehicule blindate şi un camion al invadatorilor, potrivit Statului Major ucrainean, care mai susţine că, în urma pierderilor, inamicul a fost nevoit să se replieze.

O companie de tancuri este compusă din 10 vehicule de luptă blindate, precizează Unian.

Ministerul rus al Apărării a susţinut la rândul său, potrivit agenţiei EFE, că trupele sale au distrus în regiunea Odesa de la Marea Neagră două sisteme anti-navă Harpoon livrate de Regatul Unit, plus diverse alte echipamente militare ucrainene, informaţii care, la fel ca cele furnizate de partea ucraineană, nu sunt verificate de surse independente.

Bombardamentele trupelor ruseşti asupra regiunii Nikolaev s-au soldat joi cu cel puţin 54 de răniţi, a indicat vineri şefa consiliului regional, Anna Zamazeeva, într-un mesaj pe contul său de Telegram, conform Ukrinform şi EFE.

În prezent, 332 de persoane sunt internate în unităţi medicale din regiunea Nikolaev în urma atacurilor trupelor ruse, în timp ce alte 110 au fost tratate ambulatoriu.

Comandamentul operaţional 'Sud' al forţelor de apărare ucrainene a indicat anterior într-un mesaj pe Facebook ca trupele ruse au atacat în această dimineaţă infrastructura industrială a oraşului Nikolaev cu un lansator de rachete multiple Smerci şi au lansat rachete de croazieră asupra regiunii Odesa.

Potrivit armatei ucrainene, forţele ruse au utilizat din nou peste 12 proiectile cu fragmentaţie, interzise prin convenţii internaţionale.

În jurul orei 10:00, un avion de luptă rusesc Su-30 a lansat o rachetă de croazieră X-31 din Marea Neagră spre regiunea Odesa, care însă nu şi-a atins ţinta, explodând deasupra apei fără a face victime.

Grupul naval rusesc din Marea Neagră rămâne neschimbat: patru nave de suprafaţă, două submarine echipate cu rachetă de croazieră, precum şi trei nave mari de desant blochează în continuare navigaţia civilă şi sunt gata să lanseze peste 40 de rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, potrivit Comandamentului operaţional "Sud" al forţelor de apărare ucrainene.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...