Armata ucraineană a respins 90 de atacuri rusești: Lupte grele în Bahmut și pregătiri de provocări la granița cu Belarus

Armata ucraineană a respins 90 de atacuri rusești: Lupte grele în Bahmut și pregătiri de provocări la granița cu Belarus

Armata ucraineană a respins în ultimele 24 de ore circa 90 de atacuri întreprinse de forțele armate rusești în principal zone din nord-estul şi estul Ucrainei, unde se duc în aceste zile majoritatea luptelor între cele două părţi, relatează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres .

Soldați ucraineni lângă Bahmut FOTO Profimedia

Potrivit raportului de joi al Statului Major al armatei ucrainene, invadatorii ruși își concentrează ofensiva în regiunile Harkov (nord-est), Lugansk (est) şi Doneţk (est), toate trei situate la graniţa cu Rusia.

„Ucraina a respins atacurile în apropiere de Kupiansk, în regiunea Harkov, nu departe de regiunea vecină Lugansk, precum şi în perimetrul oraşelor Lîman, Bahmut, Avdiivka şi Şahtiorsk din regiunea Doneţk”, unde „Rusia îşi concentrează principalele eforturi ofensive”, a precizat sursa citată.

Mai exact, în oraşul strategic Bahmut, armata ucraineană spune că luptele se dau „stradă cu stradă”, întrucât partea cîștigătoare ar obține un coridor sigur pentru transporturi de arme şi soldaţi.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, Rusia a lansat 19 atacuri aeriene şi 37 de atacuri cu lansatoare de rachete în intervalul menţionat, provocând distrugeri în oraşe şi sate şi rănind un număr nespecificat de civili.

Kievul afirmă că Moscova îşi menţine ofensiva dură în zonă pentru a ocupa întreaga regiune Doneţk, una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat ilegal în septembrie anul trecut şi pe care nu a reuşit nici până acum să le ocupe în totalitate.

„Miliţiile locale susţinute de grupuri private de mercenari, cum ar fi Wagner, au ajutat forţele regulate ruse din zonă şi au suferit pierderi grele”, a declarat armata ucraineană.

Amenințarea privind atacurile aeriene rămâne ridicată

Amenințarea atacurilor cu rachete „continuă să fie ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei”, astfel încât autorităţile menţin măsuri sporite de securitate în toată țara, atrage atenția armata ucraineană.

În regiunea Herson (sud-estul Ucrainei), cel puţin șase civili au fost ucişi în atacuri efectuate de ruși miercuri.

„Ocupanţii (ruși, n. red.) au tras 71 de tiruri în regiunea Herson, din diferite arme: MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă), mortiere, artilerie, tancuri şi drone”, au precizat autorităţile regionale.

Regiunea Herson (sud) este parţial ocupată de armata rusă, care s-a retras în ianuarie pe malul stâng al fluviului Nipru, lăsând-o ruptă în două.

Rușii pregătesc provocări la granița cu Belarus

În acelaşi timp, Comandamentul Operațional Nord al armatei ucrainene a avertizat joi pe pagina sa de Facebook că trupele ruse ar putea să pregătească posibile provocări în partea de nord a Ucrainei, unde au fost observate coloane de tancuri.

Potrivit agenției de presă Unian, în regiunea frontierei de nord au fost detectate coloane de soldaţi şi tehnică militară fără însemne de identificare.

„Ocupanţii pregătesc posibile provocări cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei, cel mai probabil pentru a acuza forţele ucrainene de încălcarea integrităţii teritoriale (a Belarusului, n. red.). Conform datelor serviciilor secrete, au fost detectate coloane motorizate în zona de graniţă cu regiunea Cernigău, fără însemne de recunoaştere, iar îmbrăcămintea soldaţilor fiind asemănătoare cu uniforma forţelor armate ale Ucrainei”, explică Comandamentul Operațional Nord.

Regiunea Cernigău se învecinează în nord cu regiunea Gomel din Belarus, iar în vest cu regiunea Briansk din Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski