Armata ucraineană susține că a doborât o dronă iraniană folosită de Rusia

Armata ucraineană susține că a doborât o dronă iraniană folosită de Rusia

Armata ucraineană a afirmat marți, pentru prima dată, că a întâlnit pe câmpul de luptă o dronă furnizată de Iran și folosită de Rusia, demonstrând adâncirea legăturilor dintre Moscova și Teheran, în timp ce acordul nuclear încheiat între Republica Islamică și puterile mondiale este în pericol, relatează Associated Press .

Dronă de producție iraniană Foto EPA EFE (Arhivă)

Serviciile secrete americane au avertizat public în iulie că Teheranul plănuia să trimită sute de drone purtătoare de bombe Rusiei pentru a ajuta la războiul acesteia împotriva Ucrainei. Deși inițial Iranul a negat acest lucru, șeful gărzii sale paramilitare Gardienii Revoluției s-a lăudat în ultimele zile că a înarmat principalele puteri ale lumii.

Direcția de comunicare strategică a armatei ucrainene a publicat imagini cu resturile dronei. Aceasta semăna cu o dronă triunghiulară, sau în formă de delta, utilizată de Iran, cunoscută sub numele de Shahed, sau „Martor” în farsi.

Atât oficialul militar, cât și site-ul au declarat că trupele ucrainene au întâlnit drona în apropiere de Kupeansk, în contextul ofensivei Kievului care a lovit liniile rusești din jurul Harkovului pe frontul de est.

Imaginea a sugerat că drona Shahed a fost doborâtă de forțele ucrainene și nu a detonat la impact, așa cum fusese proiectat, deși Kievul a publicat imediat puține alte informații. O inscripție de pe dronă a identificat-o ca fiind un „M214 Gran-2”, ceea ce nu corespundea imediat cu armamentul rusesc cunoscut.

Reprezentanța Iranului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Iranul are mai multe versiuni ale Shahed, care au survolat un portavion american în Golful Persic, au fost folosite de rebelii susținuți de Iran în Yemen, au atacat depozite de petrol din Arabia Saudită și ar fi ucis doi marinari la bordul unui petrolier în largul Omanului în 2021. Se crede că Shahed, în formă de triunghi, are o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri, deși Iranul a oferit puține detalii.

Experții se referă la astfel de drone purtătoare de bombe ca fiind "muniții de vagabondaj". Drona zboară spre o destinație, probabil programată înainte de zbor, și explodează fie în aer deasupra țintei, fie la impactul cu aceasta.

Iranul s-a apropiat mai mult de Rusia în timp ce se confruntă cu sancțiuni zdrobitoare din cauza prăbușirii acordului nuclear în 2018, după ce președintele de atunci, Donald Trump, s-a retras unilateral din acord. Negocierile privind acordul, prin care Iranul a limitat activitatea de îmbogățire a uraniului în schimbul ridicării sancțiunilor, par din nou în impas.

Ucraina și Iranul au, de asemenea, relații tensionate, care provin din faptul că Garda Revoluționară a Iranului a doborât un avion de pasageri ucrainean în 2020, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”