Armele secrete ale Rusiei și Chinei. De la „bombele cu bani” și asasinate, la atacurile informaționale

Armele secrete ale Rusiei și Chinei. De la „bombele cu bani” și asasinate, la atacurile informaționale

„Focoasele nucleare din Rusia și China sunt pentru spectacol. Să ne facem griji pentru celelalte arme ale lor”, scrie expertul britanic în securitate Edward Lucas într-o analiză  CEPA .

???? Rusia și-a prezentat triada nucleară săptămâna trecută, lansând rachete de pe mare, uscat și aer, ca un memento că, cel puțin în termeni nucleari, este încă o superputere. În mod clar, rachetele funcționează; presupunem că și focoasele.

Deși armele sunt moderne, efectul este ușor arhaic – mai degrabă ca parada șarjelor de cavalerie. Focoasele nucleare sunt aproape inutilizabile, cu excepția unui răspuns la un atac nuclear (și, prin urmare, împotriva acestuia). Conflictele internaționale moderne se poartă acum pe o bază diferită, iar adevăratul arsenal al Kremlinului implică alte capacități. Acestea includ asasinate, „bombe cu bani” care explodează în interiorul sistemului politic al unei alte țări și operațiuni informaționale, care implică în special pirateria și scurgerea datelor sensibile din punct de vedere politic. Acestea și alte „măsuri active” fac parte dintr-un arsenal sofisticat, bine exersat și în continuă evoluție. Sunt desfășurate ori de câte ori este nevoie. Este puțin probabil ca utilizarea lor să declanșeze un răspuns armat – sau, în multe cazuri, vreun răspuns.

Rusia și China folosesc sistematic aceste arsenale. Un asasinat este urmat de un atac informațional (ca și în cazul tentativei de ucidere a militantului anticorupție Alexei Navalnîi). O operațiune de influență politică este ascunsă în cadrul unui proiect de infrastructură energetică, cum ar fi Nord Stream 2. Spionii chinezi fură tehnologie, iar companiile chineze o transformă în produse de succes. Infrastructura chineză în străinătate este utilizată pentru a colecta date despre străini pentru utilizarea serviciilor de informații chineze.

Nimeni din partea rusă sau chineză nu se plânge de încălcarea eticii profesionale; toată lumea joacă în aceeași echipă.

Un mare avantaj tactic este că aceste arme sunt secrete. Atribuirea sursei și intenției lor este dificilă. Armele nucleare ale Rusiei sunt controlate doar de Vladimir Putin. Dar o mulțime de oameni din Rusia pot comanda și efectua asasinate sau piraterie. Societățile libere sunt inerent vulnerabile. Permit oamenilor să facă și să spună lucruri care ar putea reflecta interferențe străine, dar care ar putea fi și un comportament autentic, spontan. Dacă împiedici puternic asta, pierzi libertatea pe care încerci să o aperi.

Secretul cultivă conflictul și instabilitatea. Armele nucleare pot fi scoase la paradă pentru a arăta celeilalte părți că un atac din partea acesteia va fi zadarnic. Însă nu-ți poți arăta lumii armele cibernetice, asasinii sau conexiunile corupte, deoarece adversarul va lua imediat măsuri de precauție pentru a le împiedica să funcționeze.

Și Occidentul are active. Hollywood, de exemplu, ajută la transformarea Statelor Unite într-o superputere culturală. Sistemul financiar occidental este aproape esențial pentru oricine dorește să mute bani. Principalele companii de tehnologie sunt americane. Cele mai bune universități sunt încă (mai ales) în democrațiile industrializate avansate. Sistemul politic și economic occidental, cu toate defectele sale, păstrează puterile magnetice de atracție. Nu vedeți mulți oameni care își riscă viața pentru a ajunge în Rusia sau China.

Dar rareori folosim aceste avantaje ca arme. Imaginați-vă ce proteste ar fi în Occident dacă guvernul SUA ar încerca să convingă Hollywoodul să facă filme critice despre Partidul Comunist Chinez (ceea ce nu a făcut de un deceniu). În sistemul occidental, spionii, poliția, procurorii, judecătorii, academicienii, jurnaliștii și directorii de companii au, pe bună dreptate, idei clare despre ceea ce presupune slujba lor – și ce nu este permis.

Putem lua măsuri de contracarare pentru a ne spori rezistența, ridicând vălurile care protejează banii murdari și ne întăresc computerele și rețelele. Dar trebuie să regândim și aspectul descurajării. Nuclearele lui Putin sunt inutile, pentru că se teme de represalii. Ce putem face pentru ca el – și Partidul Comunist Chinez – să simtă același lucru și în privința arsenalelor lor secrete? Până când nu vom putea răspunde la această întrebare, dușmanii noștri vor continua să folosească aceste arme împotriva noastră și noi vom continua să pierdem. ????


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...