Armenia: Preşedintele refuză în continuare să-l demită pe şeful armatei

Armenia: Preşedintele refuză în continuare să-l demită pe şeful armatei

Preşedintele armean a refuzat din nou marţi să semneze ordinul premierului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, amplificând confruntarea dintre cei doi lideri, relatează AFP.

Biroul preşedinţiei a indicat că Armen Sarkissian ''nu a semnat decretul premierului'' de demitere a generalului Onik Gasparian, şef de Stat-Major, acuzat de tentativă de lovitură de stat de către premierul Paşinian.

Conform Constituţiei armene, însă, decretul prim-ministrului va intra automat în vigoare în trei zile.

Armen Sarkissian, în vârstă de 67 de ani, a refuzat deja să semneze acest ordin sâmbătă , în timp ce Armenia se confruntă cu o criză politică de la înfrângerea în Azerbaidjan în războiul pentru controlul Nagorno-Karabah în toamna anului 2020.

Criza a luat amploare joia trecută, după ce Statul Major a cerut demisia lui Paşinian, care a denunţat o tentativă de puci şi a ordonat demiterea şefului armatei, Onik Gasparian.

Opoziţia a profitat de aceste evenimente pentru a organiza demonstraţii care cer demiterea lui Nikol Paşinian.

Armen Sarkissian a fost ales preşedinte în martie 2018 cu sprijinul partidului de guvernământ de atunci, care a fost apoi demis de o revoluţie condusă de Nikol Paşinian. Rolul său este în mare parte ceremonial, dar, de la sfârşitul războiului din Nagorno Karabah, el a luat poziţie în mod constant împotriva lui Nikol Paşinian şi a cerut plecarea acestuia.

Armenia traversează o criză politică de când Paşinian a acceptat în noiembrie, sub constrângere, acordul de pace propus de Moscova, parafând astfel o înfrângere umilitoare în faţa Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah.

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a refuzat să semneze ordinul prim-ministrului Nikol Paşinian de demitere a şefului armatei, agravând astfel şi mai mult criza politică din ţară, unde mii de persoane au manifestat sâmbătă din nou. AGERPRES/ AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Irina Cristea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă