Armenia: Prim-ministrul Nikol Pashinyan, în carantină şi absent de la slujba de Crăciun

Armenia: Prim-ministrul Nikol Pashinyan, în carantină şi absent de la slujba de Crăciun

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, extrem de contestat după războiul dezastruos împotriva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, nu a participat miercuri la slujba de Crăciun şi se află în carantină, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, citată de France Presse.

Biserica Armeană sărbătoreşte Crăciunul pe 6 ianuarie şi o liturghie naţională a fost oficiată de catolicosul Karekin al II-lea în cea mai mare catedrală din capitala Erevan, la care participă de obicei liderii ţării.

"Datorită situaţiei epidemiologice, prim-ministrul este în izolare", a spus purtătoarea sa de cuvânt, Mane Gevorgyan, fără a preciza dacă Pashinyan, care a fost deja bolnav de coronavirus în iunie, a fost infectat din nou.

Miercuri dimineaţă, zeci de manifestanţi ai opoziţiei s-au adunat în faţa catedralei pentru a "nu-l lăsa pe trădătorul Pashinyan să intre într-un loc sacru".

Nikol Pashinyan se află sub presiunea opoziţiei de la înfrângerea armeană în conflictul din Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul, încheiat cu un acord de încetare a ostilităţilor la 10 noiembrie ce acorda azerilor câştiguri teritoriale semnificative în această zonă muntoasă din Caucaz disputată de decenii.

Opoziţia, care îl denunţă pe prim-ministru ca fiind un "trădător", îi cere demisia şi a organizat mai multe manifestaţii şi greve în ultimele săptămâni. Susţinătorii acesteia l-au împiedicat de asemenea pe Pashinyan să ajungă într-o regiune din sudul ţării unde planificase o vizită la sfârşitul lunii decembrie.

Catolicosul (patriarhul suprem al armenilor - n.r.) Karekin a cerut de asemenea la începutul lunii decembrie demisia prim-ministrului pentru "a se evita evoluţiile tragice" în faţa "tensiunilor în creştere din societate".

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, a cărui funcţie este în cea mai mare parte onorifică, se află de asemenea în carantină după ce a fost testat pozitiv la coronavirus la Londra, unde plecase să-şi petreacă vacanţa cu familia şi să se opereze la picior, a anunţat marţi preşedinţia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat