„Arsenie. Viața de Apoi“ încinge spiritele în Biserică. Reacții VIDEO

„Arsenie. Viața de Apoi“ încinge spiritele în Biserică. Reacții VIDEO

Documentarul „Arsenie Boca. Viața de apoi“, realizat de Alexandru Solomon, a stârnit numeroase controverse încă de la apariție, iar zilele trecute Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca acesta să nu fie difuzat în cadrul Festivalului Astra Film. În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat. La rândul lui, regizorul Alexandru Solomon susține că ceea ce se întâmplă acum este și lucrul despre care vorbește filmul – presiunea bisericii în diverse domenii.

Este vorba despre „Arsenie. Viața de apoi“, în regia lui Alexandru Solomon, un documentar dedicat „Sfântului Ardealului”, înscris la secțiunea „Competiția România“ din Festivalul ASTRA Film (AFF2023).

Reprezentanții bisericii sibiene conduse de arhiepiscopul Laurențiu Streza, mitropolit al Ardealului, consideră că proiecția reprezintă o parodie jignitoare a vieții lui Arsenie Boca, a Bisericii Ortodoxe Române și a valorilor poporului român.

Documentarul rulează din 1 septembrie în cinematografele din România, dar a întâmpinat opoziție în mai multe zone ale țării. Spre exemplu, la Arad, săptămâna trecută, autoritățile și instituțiile publice au cedat presiunilor și au blocat proiecțiile, pe motiv că au primit mesaje de amenințare.

„Adevărul” a solicitat reacții pe această temă directorului și fondatorului festivalului, Dumitru Budrala, regizorului filmului - Alexandru Solomon și Complexului Muzeal Astra ca for tutelar al evenimentului.

Imagini din filmul „Arsenie. Viața de apoi” în regia lui Alexandru Solomon Sursa cinemagia ro

„Chemăm oamenii să vadă filmele cu mințile deschise și să discute liber”

„Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Îi chemăm pe oameni la film. La acest film și la toate filmele din festival. Să vină să le vadă așa cum sunt, așa cum le-au gândit realizatorii lor. Să le vadă liber, cu mințile deschise, și să discute liber despre ele. Așa se întâmplă la Astra Film Festival (AFF2023) de 30 de ani. Așa e normal să se întâmple”, a declarat pentru „Adevărul” directorul festivalului și totodată președinte al Fundației ASTRA Film, Dumitru Budrala.

Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură , atrag atenția organizatorii, amintind că este neconstituțională și atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.

Iar cei care vor să critice orice film sunt așteptați la sesiunea de dialoguri între realizatori și public, iar după proiecția acestui film va fi organizată și o dezbatere la care au fost invitați inclusiv reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului.

Conștienți că un documentar poate atinge subiecte foarte sensibile, organizatorii speră ca lucrurile să nu escaladeze din acest motiv într-un scandal public și fac apel la înțelepciune: „Astra Film Festival nu a atentat niciodată și nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române... Pentru noi, AFF2023 este o ediție aniversară ... Să nu uităm că trăim în orașul culturii, al pluralismului etnic și religios, al pluralismului de creație și interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferențele de interpretare și în respect pentru libertatea de exprimare, de credință și de creație artistică”.

„Este un soi de desconsiderare a puterii de judecată a oamenilor”

Regizorul controversatului documentar, Alexandru Solomon a declarat pentru „Adevărul”: „Ce se întâmplă acum este și lucrul despre care vorbește filmul – presiunea bisericii în diverse domenii. Este un subiect important despre care ar trebui să discutăm, nu să ne ascundem”.

Consideră, însă, îngrijorătoare tendința de a se interzice ceva, catalogând-o drept o desconsiderare a puterii de judecată a oamenilor, încrezător în faptul că simpla vizionare a unui film nu poate schimba credința unui om. A recunoscut și că deși nu a primit mesaje de amenințare în mod direct le-a remarcat atât pe Facebook cât și în sălile în care a fost difuzat filmul. De asemenea și-a exprimat speranța că autoritățile publice vor rezista acestei presiuni.

„Vrem să-i ajutăm pe oameni să facă alegeri în cunoștință de cauză”

Muzeul ASTRA, instituție confirmată în topul muzeelor din Europa, care comunică și promovează la cel mai înalt nivel valorile identitare din România, ca „principal ambasador cultural al României în Europa și nu numai”, în ultimul deceniu, a transmis că specialiștii trebuie lăsați să decidă asupra selecției de filme din cadrul festivalului.

„Suntem și acum alături de biserică în promovarea valorilor naționale, fără să excludem categorii de oameni, fără să judecăm alegeri. Vrem să-i ajutăm pe oameni să înțeleagă, să facă diferența între diversele abordări ficționale, să interpreteze realitatea și să facă alegeri în cunoștință de cauză. Susținem creativitatea, empatia, spiritul critic, înțelegerea valorilor celorlalți. Din punctul nostru de vedere, în secolul XXI, dialogul constructiv este singurul instrument care detensionează stări de criză și care duce la o creștere organică a societății din acest colț al Europei, vital, pentru posteritate”, au mai menționat reprezentanții Complexului Muzeal ASTRA – organizator principal al evenimentului, despre scandalul Astra Film.

AFF este nu doar cel mai longeviv festival de film din țara noastră, dar și un eveniment unic în Europa Centrală și de Est, precum și primul festival internațional de film documentar din România.

Criticile

Arhiepiscopia Sibiului a criticat dur documentarul realizat de Alexandru Solomon.

Filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe“.

Preoții sibieni au cerut ca filmul să nu ruleze în județ motivând că „demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator şi jignitor“.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic, mai susțin aceștia.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susține că solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială, fiecare eparhie fiind autonomă administrativ.

De asemenea, Vasile Bănescu subliniază că „ biserica nu poate şi nici nu-şi propune să interzică vreodată ceva în spaţiul public . Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale şi spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoştinţă de cauză. De aici rezidă şi rolul înalt pedagogic al bisericii. Biserica nu este o instituţie care emite interdicţii, ci o comunitate vie de credinţă profund modelatoare. Un spaţiu al rafinării şi vindecării prin rugăciune şi dragoste pentru ceilalţi. Acest lucru ar trebui să fie conştientizat la nivel personal şi comunitar, inclusiv eparhial“.

AFF este nu doar cel mai longeviv festival de film din țara noastră, dar și un eveniment unic în Europa Centrală și de Est.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?