Artefacte jefuite de britanici în secolul XIX au fost restituite Etiopiei. Printre articole, o şuviţă de păr princiar

Artefacte jefuite de britanici în secolul XIX au fost restituite Etiopiei. Printre articole, o şuviţă de păr princiar

Mai multe obiecte jefuite de britanici în secolul al XIX-lea, între care o replică a Tablelor Legii, au fost restituite Etiopiei, la fel ca şi o şuviţă de păr princiar, a anunţat vineri ambasada Etiopiei la Londra, relatează AFP, citată de Agerpres.

Articole returnate. FOTO Facebook

Britanicii au recuperat şuviţa în timpul bătăliei de la Magdala, capitala împăratului Tewodros al II-lea, a cărui cetate a fost asediată de 13.000 de soldaţi britanici.

Prințul a cărui șuviță a fost returnată, a murit la vârsta de 18 ani

O şuviţă de păr de la fiul său, Prinţul Alemayehu , se numără printre artefactele predate ambasadorului Etiopiei la Londra, Teferi Meles Desta, potrivit unui comunicat al ambasadei.

Aceasta a fost înmânată de o descendentă a capitanului Tristram Speedy, membru al expediţiei britanice, care devenise tutorele prinţului Alemayehu, a explicat Alula Pankhurst, membră a Comisiei de restituirea a patrimoniului naţional etiopian.

Prințul, rămas orfan (tatăl său a preferat să se sinucidă decât să se predea, mama sa a murit în timpul călătoriei spre Anglia) a murit la vârsta de 18 ani şi a fost înmormântat la Castelul Windsor.

Monarhia britanică a refuzat repatrierea rămăşiţelor . Palatul Buckingham a invocat în luna mai la BBC riscurile ca exhumarea ar putea afecta celelalte morminte din Capela Saint-George.

Alte articole returnate

Printre articolele returnate se mai numără şi trei cupe de argint cu placare în bronz, precum şi un scut.

În timpul ceremoniei de restituire, „ambasadorul Teferi a subliniat importanţa şi implicaţiile artefactelor returnate pentru Biserica Ortodoxă, istoria şi dezvoltarea culturală a poporului etiopian", subliniază ambasada.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?