Artefactele misterioase care pot ajuta la dezvăluirea secretelor unei societăți antice. Sunt din aur și au fost descoperite în Norvegia

Artefactele misterioase care pot ajuta la dezvăluirea secretelor unei societăți antice. Sunt din aur și au fost descoperite în Norvegia

Cinci piese din aur, de o mare importanță arheologică au fost recent descoperite în Norvegia, în urma unor săpături făcute pentru construcția unei autostrăzi. Piesele ar avea o vechime de peste 1200 de ani și pot ajuta la dezvăluirea secretelor unei societăți antice.

Artefacte descoperite în Norvegia FOTO The Archeologist

Figurinele acoperite cu foiță de aur sunt o descoperire rară în Norvegia, țara având doar zece situri cunoscute. În situl Hov din apropierea lacului Mjøsa (cel mai mare lac din Norvegia), fiind identificate până acum treizeci și cinci de piese în total. Recentele artefacte au fost descoperite sub pereții unei structuri de rezistență și par că au fost plasate intenționat, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că ar fi putut fi o ofrandă, informează CNN.

Ele ne spun o poveste despre importanța zonei în care au fost descoperite, având în vedere că situl se găsește lângă Mjøsa la vărsarea râului Gudbrandsalslågen. Ca atare, cele mai multe bunuri comerciale din r egiunile muntoase din estul Norvegiei t rebuie să fi trecut pe lângă acest sit înainte de a fi expediate spre țărm” a susținut Nicolai Eckhoff, arheolog și cercetător la Universitatea din Oslo.

Piesele și construcția ce pare a fi un templu, o confirmă astfel că este un loc de putere în Norvegia, din epoca târzie a fierului.” , a mai spus el.

Ce dezvăluie noile piese descoperite

Modelul prezent pe micile artefacte se încadrează în perioada merovingiană, o perioadă dinaintea vikingilor, cuprinsă între 476 și 750 d.Hr., dar nu se știe exact pentru ce au fost făcute.

Trebuie să fi fost plasate acolo în mod intenționat, putând fi vorba de o formă sacramentală care a fost făcută probabil în legătură cu unele dintre ritualurile care au avut loc în interiorul acestei clădiri păgâne, poate ritualuri de căsătorie, deoarece foarte multe dintre aceste piese acoperite cu aur au pe ele imagini ce înfățișează cupluri”, a declarat Ingunn Røstad, arheolog la Muzeul de Istorie a Culturii din Oslo.

Piesele de aur înfățișează în principal bărbați, femei și animale, și sunt văzute ca posibile bijuterii revelatoare ale bogăției din această perioadă, iar unele teorii sugerează chiar că ele reprezintă zei și zeițe din mitologia nordică”, a declarat Røstad.

Piesele nou descoperite au o importanță deosebită, deoarece au fost localizate in situ (n.r. în locul în care au fost amplasate inițial) permițând punerea în relație cu alte elemente arheologice.

Aur prelucrat în epoca târzie a fierului

Artefactele par a fi obținute prin presare folosindu-se o matriță, proces prin care sunt realizate și alte obiecte similare din aur specifice epocii. Piesele recent descoperite prezintă un bărbat îmbrăcat într-o rochie scurtă, cu picioarele la vedere, în timp ce femeia este împodobită cu bijuterii și poartă o rochie norvegiană lungă cu trenă.

Chiar dacă figurinele sunt mici, natura inerentă a aurului, faptul că nu se corodează precum argintul sau cuprul, le protejează într-o oarecare măsură și ajută la conservarea acestora”, a precizat Nicolae Eckhoff.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat