„Artileria rusă a început să moară de foame în Ucraina”

„Artileria rusă a început să moară de foame în Ucraina”

Observatorii politici și militari occidentali cred că Rusia se confruntă cu o penurie tot mai mare de muniții și se întreabă din ce în ce mai des când acest deficit va duce la o reducere bruscă a activității artileriei.

,,Când lipsa muniției va reduce la tăcere artileria rusă?”, se întreabă, de exemplu, unul dintre editorialiștii publicației americane Forbes.

După cum scrie autorul articolului, Stalin a numit artileria “zeul războiului”. Însă, această afirmație era cunoscută cu mult înainte de epoca lui Stalin. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Armata Roșie doar a perfecționat tactica de a concentra mii de arme pe un sector îngust al frontului pentru lovituri devastatoare.

,,Artileria a jucat un rol la fel de important și în campania actuală din Ucraina, provocând aproximativ 80% din pierderile Forțelor Armate ale inamicului”, se arată în presa americană.

Potrivit autorului, orice evaluare ar trebui să se bazeze pe cunoașterea numărului real de proiectile pe care Rusia le-a avut înainte de începerea invaziei și rata la care acestea sunt cheltuite. În același timp, cifrele emise atât în ​​Occident, cât și în Ucraina variază foarte mult.

,,Mulți observatori sunt de acord că intensitatea focului de artilerie este în scădere, deși este imposibil de spus dacă de la 60.000 la 20.000 sau de la 20.000 la 5.000 de proiectile pe zi”, notează autorul, comparând diverse aprecieri, inclusiv cele ale oficialilor departamentelor militare din Occident.

Potrivit analiștilor ucraineni, la începutul operației militare speciale, Rusia avea aproximativ 525.000 de unități de muniție. Însă, editorialistul Mark Urban de la BBC consideră că stocul total al rușilor ar putea ajunge chiar la 16 milioane de proiectile.

“Cel mai probabil, nici măcar rușii înșiși nu știu nici cantitatea exactă, nici procentul de muniție utilizabilă”, consideră autorul articolului din Forbes.

Potrivit acestuia, există dovezi că o mare parte a proiectilelor care ajung pe front sunt de o calitate nesatisfăcătoare, din cauza depozitării lor slabe și a vechimii mari, iar competiția dintre diferite unități pentru primirea de muniție devine din ce în ce mai acută.

,,Ar putea Rusia să utilizeze stocurile de muniții, care se așteptau să fie suficiente pentru un război la scară largă cu NATO, fără a-și atinge obiectivele militare în Ucraina?”, se întreabă autorul.

După cum arată publicația americană, de îndată ce stocurile rusești de muniție se vor epuiza, singura sursă de reaprovizionare a arsenalelor va fi reprezentată de proiectilele noi. Potrivit estimărilor ucrainene, Rusia este capabilă să producă aproximativ 20.000 de proiectile pe lună, adică mai puțin de 700 pe zi. Pentru comparație, o instalație de artilerie cu calibrul de 152 de milimetri trage 7-8 proiectile pe minut. Astfel că, o baterie formată din șase piese de artilerie va folosi până la 700 de proiectile pentru un bombardament de 15 minute.

“Artileria rusă a început să moară de foame și acest lucru o poate face inutilă pe câmpul de luptă”, a concluzionat autorul, subliniind că acest factor poate fi hotărâtor în rezultatul așteptatei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Comentariul autorului: Faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse se confruntă cu probleme în ceea ce privește muniția, în special pentru Trupele de Rachete și Artilerie, este unul evident. În ultima perioadă, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, “a luat la picior” întreprinderile producătoare de muniții, încercând să impulsioneze procesul de producere a acestora într-un ritm mai susținut.

Însă, trebuie spus că nici partea cealaltă “nu se simte mai bine” din acest punct de vedere. Conflictul care se desfășoară în Ucraina de peste un an a epuizat nu numai stocurile de muniții ale armatei ucrainene, ci și pe cele din SUA și NATO. Spre deosebire de Rusia, unde capacitățile de producție funcționau, chiar dacă la un nivel mult mai redus, în Occident, aceste capacități aproape că nu mai există, pentru că nimeni nu se mai aștepta la posibilitatea ducerii unor războaie clasice, bazate pe tancuri și artilerie.

În aceste condiții, se poate aprecia că va avea câștig de cauză partea care va reuși să se adapteze mai repede la un consum de muniție fără precedent în războaiele moderne. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”