Așa arată sfârșitul. Dăncilă, asimilată în SUA cu pușcăriașul interzis Dragnea

Așa arată sfârșitul. Dăncilă, asimilată în SUA cu pușcăriașul interzis Dragnea

Așa arată sfârșitul. Dăncilă, asimilată în SUA cu pușcăriașul interzis Dragnea. Ratarea intalnirii cu vicepresedintele SUA Mike Pence este seismica pentru Viorica Dancila, mai mult decat pentru oricare alt om politic care ar fi patit acelasi lucru. Este, in raport cu propriul partid in primul rand, semnalul sfarsitului, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pZiare.com .

Din start spun ca in opinia mea, o poza la Washington nu mai are valoarea pe care o avea in alte vremuri in ecuatia electorala romaneasca. O mare parte din electorat s-a emancipat, a metabolizat statutul de tara UE, unii nu il inghit pe Donald Trump. Nu mai sunt vremurile in care Romania se straduia sa intre in NATO sau sa capete clauza natiunii celei mai favorizate.

Relatia cu partenerul strategic ramane esentiala, romanii raman americanofili, dar la nivelul electroratului umblat prin lume, mai educat, nu se mai asteapta poza de la Inalta Poarta ca un semnal de vot. Dar nu acesta este electoratul PSD, nu acesta este electoratul Vioricai Dancila.

Acela este electoratul cel mai putin emancipat, pentru care o poza de la Washington are o uriasa valoare de validare. PSD si electoratul sau fidel au complexe majore in raport cu SUA, de acolo le-a venit mereu corectia, palma, acolo era judecatorul si reflexul acesta l-au pastrat.

Din perspectiva acestui complex, faptul ca dna Dancila a fost lasata la usa lui Mike Pence este un semnal demolator. Semnalul ca pe linia aceasta vor ramane tot pe dinafara, tot marginali. Si asa este.

De ce? Pentru ca dna Dancila nu a inteles mesajele clare, extrem de clare, de sustinere pentru actualul ministru al Justitiei. Iar Washingtonul o sustine pe dna Birchall pentru ca domnia sa este primul ministru al Justitiei de multa vreme care intelege exigentele statului de drept si s-a angajat sa le respecte. E simplu. Va aduceti aminte cu cata furie a fost atacata in CSM dna Birchall pentru intelegerea cu procurorul general al SUA.

Daca PSD ar avea un dram de minte colectiva, ar incerca prin dna Birchall o reabilitare la Washington, cat de un cap in poza macar pentru Viorica Dancila. Au distrus suficient mecanismele statului incat sa poata sta destul de linistiti si sa nu mai aiba nevoie de noi atacuri, dar ura dezlantuita si mentalitatea de infractor razbunator si panicat nu ii lasa sa judece limpede.

Poate ca intalnirea poate fi repusa pe agenda daca dna Dancila ofera garantii credibile si solide ca lasa justitia in pace. Dar si sa vrea, mi-e greu sa cred ca PSD poate accepta.

De la Bruxelles Viorica Dancila primeste o alta lovitura. Rovana Plumb are sanse minime sa ajunga macar la audierea din comisia Trans, pentru nu are inca lumina vedere de la comisia juridica a PE, care are nelamuriri despre declaratia ei de avere.

PSD s-a obisnuit sa nu dea socoteala nimanui, sa inchida orice discutie cu pumnul votului din Parlament. Multi se intreaba care de diferenta dintre Rovana Plumb si alti candidati pentru pozitia de comisari care au probleme cu justitia. Dar ei au fost anchetati, unii au inchis procedura cu plata prejudiciului, altii sunt in curs, dar niciunul nu a fost intangibil in virtutea unui vot politic. Si de aceea in privinta Rovanei Plumb suspiciunile sunt cu mult amplificate.

Si cum sa nu fie, cat timp dna Plumb ar fi venit la PE, se pare, cu alta declaratie de avere decat cea depusa in Romania, una din care ar lipsi un imprumut de 800.000 de euro, cu o rata lunara care ii depaseste veniturile oficiale.

Si Viorica Dancila nu poate spune ca n-a stiut. Din sursele mele, Ursula van der Leyen i-a cerut in mod expres la intalnirea bilaterala sa schimbe candidatul, insa a refuzat.

Sigur ca poate fi vorba de o strategie de temporizare, astfel incat sa pastreze functia pentru ea insasi, dupa cum arata informatii din PSD, insa asta nu ar arata decat aceeasi inadecvare a dnei Dancila la realitatile europene, ca sa ma exprim elegant.

In aceste conditii, nu e de mirare ca PSD a intrat in degringolada si dezertarile sunt deja serie. Iar daca motiunea de cenzura trece inainte de turul I al prezidentialelor, probabil ca partidul va face explozie. De aceea, probabil ca singura eschiva la care se mai poate gandi echipa dnei Dancila este sa saboteze cvorumul necesar pentru dezbaterea si votarea motiunii. Dar chiar si asa, chestiunea a devenit de timp.

Cine a distrus partidul? Nu Opozitia, nu DNA si nici Klaus Iohannis. Dragnea a distrus PSD, desigur cu complicitatea PSD.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”