„Așa au făcut comuniștii când au venit la putere”

„Așa au făcut comuniștii când au venit la putere”

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean consideră că supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul președintelui României este neconstituțională: „Nu poți să spui că ăla dacă e bogat trebuie să îl pedepsim și să îi luăm. Așa au făcut comuniștii când au venit la putere”.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Întrebat despre propunerea discutată în coaliție de a supraimpozita veniturile mai mari de 25.000 de lei, adică salariul președintelui României, Augustin Zegrean a spus că „este o abordare total greșită.”

  • „De ce președintele trebuie să aibă salariul cel mai mare în țară, câtă vreme el e bugetar, iar privații fac bani din munca lor și din banii făcuți de privați își iau salariile și bugetarii? Nu trebuie amestecate aceste două lucruri.
  • Nu poți să spui că dacă ai salariul mai mare ca președintele trebuie să îți iau banii. Nu se poate, lucrul acesta nu este posibil. Nu poți să faci discriminare pe criterii de avere.
  • Dacă pe ăla care are salariul mare îl impozitezi mai mult decât pe cel cu salariul mic este o discriminare pe criterii de avere. În Constituție, articolul 4 ne spune asta.
  • Nu poți să spui că ăla dacă e bogat trebuie să îl pedepsim și să îi luăm. Așa au făcut comuniștii când au venit la putere. I-au declarat pe unii chiaburi și le-au luat și au făcut praf țara.
  • Nu cred că la Curte ar trece o astfel de soluție”, a declarat Zegrean, la Digi 24.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că nici impozitarea veniturilor peste 25.000 de lei doar pentru bugetari nu se poate pentru că „nu poate nimeni să ne împartă între bugetari și nebugetari”: „Nu poți nici la stat nici la privat. Pentru că nu pot să împartă populația în două categorii. Nu poate nimeni să ne împartă între bugetari și nebugetari”.

Tema supraimpozitării unor venituri a fost repusă pe tapet de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Și președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, admite că discuția există la nivelul Coaliției.

Pe cine vrea să supraimpoziteze Ciolacu

Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că la nivelul coaliţiei de guvernare sunt în discuţie două variante referitoare la veniturile mari de la stat: interzicerea cumulului pensie - salariu de la stat şi impozitarea suplimentară a venitului care depăşeşte salariul brut al preşedintelui ţării, menţionând că în opinia sa abordarea corectă este zona de impozitare.

„Dacă este constituţional, vom merge pe varianta legislativă pentru a nu fi cumul. (...) Eu cred că abordarea corectă este zona de impozitare, pe praguri, nu pe taxe suplimentare, nu dublă impozitare şi aici va veni Ministerul de Finanţe şi o să ne prezinte cum sunt veniturile, câte persoane depăşesc salariul brut al preşedintelui ca să putem să ne facem o idee. Nu putem să facem cumul de trei pensii cu componentă specială. Există şi astfel de situaţii. Nu sunt corecte. Zona de privat nu a fost discutată, este vorba de veniturile numai de la statul român”, a spus Ciolacu.

Ce spune Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că în cadrul coaliţiei de guvernare s-a discutat şi despre o propunere referitoare la impozitarea acelor salarii care sunt mai mari ca ale preşedintelui ţării, însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens şi se aşteaptă o analiză a Ministerului de Finanţe cu privire la acest subiect.

„Nu comentez până ce nu vine Ministerul Finanţelor cu o măsură, este adevărat şi foarte onest vă spun că aseară (luni seara, n.r.) am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri şi, sigur, s-a discutat inclusiv de o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza în decizie după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre supraimpozitare, ci discutăm despre impozitarea anumitor venituri", a afirmat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este vorba despre impozitarea bugetarilor care au salariul mai mare ca al preşedintelui, Ciucă a spus „ideea de bază aceasta a fost, a celor care au salariile mai mari ca preşedintele ţării".


populare
astăzi

1 „Am fost sus acolo unde majoritatea oamenilor vor să ajungă. Nu e nimic acolo. E pustiu. Întoarceți-vă la lucrurile simple”

2 Când candidezi doar la prostie, nu la președinție...

3 VIDEO O simplă povestioară din Ucraina...

4 Așa o fi?

5 Fosta judecătoare de la CCR Simona-Maya Teodoroiu a murit la doar 55 de ani