Așa începe al treilea război mondial?/Xi Jinping a ordonat gărzii de coastă să revendice suveranitatea Chinei asupra unor insulițe controlate de Japonia

Așa începe al treilea război mondial?/Xi Jinping a ordonat gărzii de coastă să revendice suveranitatea Chinei asupra unor insulițe controlate de Japonia

Președintele Xi Jinping a instruit paza de coastă chineză să își intensifice activitățile de revendicare a suveranității asupra unor insulițe aflate la est de China ce sunt controlate de Japonia, dar care sunt revendicate și de Beijing, au relatat sâmbătă agenția niponă de știri Kyodo și Reuters.

Navă a gărzii de coastă chineze în apele din jurul insulițelor SenkakuFoto: AFP / AFP / Profimedia

Ca răspuns la ordinul care ar fi fost emis de Xi în noiembrie, paza de coastă a elaborat un plan pentru a trimite zilnic nave în patrulare în cursul anului 2024 în apropierea insulițelor, numite Senkaku de Japonia și Diaoyu de China.

Navele gărzii de coastă vor fi, de asemenea, însărcinate cu efectuarea de inspecții la fața locului ale navelor de pescuit japoneze, dacă va fi necesar, a scris Kyodo, citând surse anonime.

Nimeni nu a fost disponibil imediat pentru declarații la Ministerul de Externe al Japoniei, precizează Reuters.

Legăturile Japoniei cu China sunt de mult timp afectate de disputa teritorială cu privire la acest grup de insulițe nelocuite.

Premierul Fumio Kishida a reiterat îngrijorările serioase ale Japoniei în această chestiune atunci când a purtat discuții cu Xi în Statele Unite în noiembrie, a menționat guvernul japonez la acea vreme.

China şi Japonia s-au acuzat reciproc, pe 10 decembrie, de incursiuni maritime, după o confruntare între patrulele lor de coastă în apele din jurul insulelor disputate din Marea Chinei de Est.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?