Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

În principiu, alegerea lui Florin Cîţu va fi o formalitate. Cîţu va fi ales preşedinte PNL, dar cel mai probabil, dacă nu se întâmplă alte şmecherii şi telefoane de pe la Bruxelles, sau Washington, va fi pus, ulterior, sub acuzare pentru abuz în serviciu, imediat dupa alegerea sa.

I se va retrage imunitatea parlamentară, va fi dezbrăcat de toate funcţiile şi poate chiar reţinut.

Greşeala mare a lui Cîţu este că a semnat, în calitate de ministru interimar al Finanţelor, pentru achiziţia acestor vaccinuri, în condiţiile în care nu avea legal voie să o facă, mai ales că demisul Alexandru Nazare pusese, anterior eliminării sale din funcţie, o rezoluţie negativă pentru achiziţie, considerând-o inoportună.

Odată Cîţu distrus, circul va fi cât casa şi next in line pentru a ocupa postul de preşedinte interimar al PNL va fi unul dintre cei patru prim vicepreşedinţi ce se vor alege, atenţie, duminica aceasta, nu sâmbătă.

Pot să voteze sâmbătă, ce vor ei, bieţii liberali, fiindcă, peste câteva săptămâni, după eliminarea lui Cîţu, tot Iohannis va stabili care dintre prim vicepreşedinţi va prelua PNL şi îi va deveni slugă.

De aceea, dragii mei tovarăşi, atenţia voastră trebuie focusată pe ziua de duminică a Congresului, căci atunci se vor alege prim vicepreşedinţii.

E, şi aici începe dandanaua.

Pe lista de prim vicepreşedinţi ai lui Cîţu care, teoretic, ar trebui votată in corpore şi fără probleme, se regăsesc: Gheorghe Flutur, Lucian Bode, Iulian Dumitrescu şi Rareş Bogdan. Iulian Dumitrescu, care reprezintă Sudul şi Gheorghe Flutur, care reprezintă Moldova, nu au nici o emoţie. Dar unul dintre cei doi rămaşi, Bode sau Bogdan, va trebui să dispară de pe listă. De ce trebuie să dispară de pe listă? Păi, v-a spus Cozmin Guşă: pentru că trebuie introdus Adrian Veştea, influentul liberal braşovean care controlează şi mulţi parlamentari.

Păi, cum, veţi zice? Veştea nu era în tabăra lui Orban şi încă asumat?

Ba da, era şi este în tabăra lui Orban şi sâmbătă va vota cu Orban ca să se ţină de cuvânt. Însă, sâmbătă seara, Veştea va fi introdus pe „neve” pe lista de prim vicepreşedinţi pentru ca Veştea să nu se alieze cu Orban când acesta va pierde şi care luni vrea să facă circ în grupul parlamentar al PNL şi să se izoleze cu acoliţii lui într-un grup „independent” în Senat şi Camera Deputaţilor.

Iohannis nu-şi permite să-l lase pe Orban să facă tămbălău şi să rupă din partid, astfel încât îi va încărca pe cei mai valoroşi susţinători ai acestuia cu funcţii pentr a-l lăsa singur.

Asta nu v-a spus Cosmin Guşă, care este mereu cu un pas înainte.

Introducerea lui Veştea pe lista de prim vicepreşedinţi ai lui Cîţu aduce cu sine întrebarea legitimă: cine o va lua sus – Bode sau Rareş Bogdan?

Rareş Bogdan poate păstra funcţia de prim vicepreşedinte doar dacă Iohannis îşi dă girul. Dar Iohannis NU şi-a dat girul încă şi nici nu sunt semne că o va face, iar prietenul lui Rareş Bogdan, Eduard Hellvig, n-a mişcat un deget. Există o atitudine negativă a Cotroceniului faţă de Rareş Bogdan, care azi este foarte singur.

Chiar şi aşa, dacă ar fi primit, sau ar primi, postul de prim vicepreşedinte, Rareş ar primi un post politic cam lipsit de substanţă, fiindcă în spatele lui nu stă nici o filială, necum vreo regiune istorică, aşa cum e cazul lui Flutur, sau Dumitrescu.

Din punctul acesta de vedere, Lucian Bode ar trebui să fie soluţia raţională pentru Iohannis.

Pentru că Bode are mai multe lucruri de pus pe masă:

  • este susţinut de organizaţiile ardeleneşti. Bode are în spate Ardealul;
  • Bode îl are alături, nu în spate, nuanţă importantă, pe puternicul Emil Boc, care rupe tot în sondaje în ultimele luni;
  • Lucian Bode reprezintă în acest moment două portofolii: Internele şi Justiţia, şi asta înseamnă foarte mult pentru acest moment punctual;
  • Bode va obţine şi sprijinul tacit, dar efectiv, al lui Ilie Bolojan care este extrem de important în această discuţie. Echipa lui Bolojan va vota cu Orban sâmbătă, dar nu îl va sprijini pe Rareş Bogdan pentru scrutinul de duminică. Bolojan nu-l suportă pe Rareş Bogdan, în schimb îl respectă pe Bode, mai ales că acesta i-a dat foarte mulţi bani atunci când a fost la timona ministerelor bănoase.

Normal ar fi ca Iohannis să-l aleagă pe Bode ca prim vicepreşedinte şi, ulterior, ca preşedinte interimar al PNL. Pentru că nu Ludovic Orban este omul periculos care poate rupe partidul, ci chiar Emil Boc.

Emil Boc s-ar putea să iasă nu numai câştigător, ci şi să ia toate medaliile: aurul şefiei partidului, argintul postului de premier şi bronzul candidaturii pentru 2024 la Cotroceni.

Ce nu ştiam eu acum o lună şi jumătate, în naivitatea mea, e că în România nici o desfăşurare politică nu poate fi liniară, nici o analiză politică nu poate sta în picioare bazandu-se pe logică, atunci când intervin procurorii.

Colegul meu Victor Lungu, redactor-şef la Ziar de Cluj, şi el un viclean cu creier de elefant, remarca astăzi un fapt care a scăpat presei naţionale: că Emil Boc s-a întâlnit cu Dacian Cioloş la Cluj unde s-au înţeles ca de la preşedinte de facto al PNL la preşedinte de facto al USR PLUS cum să facă “să fie bine, să nu fie rău”, ca ardeleni, ca să revină cu toţii la guvernare fără scandalagii, ba chiar să le tragă preşul de sub picioare miticilor.

Se dovedeşte încă o dată că Clujul şi, mai ales, Ardealul, insistă să fie mereu la butoanele ţării, urmărindu-şi cu ambiţie îndârjită obiectivele.

Nici Marcel Ciolacu n-ar trebui să rânjească prea tare, fiindcă la întâlnirea dintre ardeleanul Boc şi ardeleanul Cioloş mustăcea pervers şi fantoma ardeleanului Vasile Dîncu.

Tovarăşi, ăsta este cu adevărat Planul: ardelenii să conducă toate partidele politice importante din România.

PS: Tuluoaie! Ioi! Era să uit care este cea mai importantă calitate a lui Lucian Bode: este sălăjan. Cine mai e din Salaj? Ni, ca v-am fost “facută” o listă cu Grupul din Sălaj:

1. Dacian Ciolos – prim-ministru al Romaniei in perioada 2015 – 2017. A mai fost comisar european in domeniul agriculturii in Comisia Europeana intre 2010 – 2014, dar si ministru al Agriculturii in perioada 2007 – 2008 in timpul Guvenului Calin Popescu Tariceanu.

2. Daniel Buda – nascut in comuna Romanasi; este europarlamentar si lider marcant in vechiul PDL, actualmente seful PNL Cluj si omul de incredere al lui Emil Boc

3. Vasile Puscas – nascut in comuna Surduc, este diplomatul care a condus negocierile Romaniei privind aderarea la Uniunea Europeana, membru al Grupului de la Cluj

4. Eduard Hellvig – a fost unul dintre coordonatorii campaniei electorale a presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis. In prezent este seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), functie dobandita in 2015

5. Virgil Magureanu – primul director al SRI in perioada 1990 – 1997. A fost trimis in judecata alaturi de Ion Iliescu in dosarul Mineriada din iunie 1990

6. Virgil “Vulpea” Ardelean – in perioada 1998 – 2007 a fost sef al serviciului secret al MAI – Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI); a demisionat din functie in urma scandalului Omar Hayssam, acuzat de terorism

7. Lucian Bode – liderul PNL Salaj, deputat din 2008, fost ministru al Economiei in Guvernul Mihai Razvan Ungureanu, actualmente presedintele Comisiei de Transporturi si Infrastructura din Camera Deputatilor si vicepresedinte PNL. SURSA: Strictsecret.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa